Tanácsok

Mi a különbség az eddigi matricák és a megyei matrica között?

A megyei matrica az adott megye összes díjköteles útvonalának igénybevételére ad lehetőséget egész évben. Míg az eddigi matricák az adott időszakra területi korlátozás nélküli, országos autópálya-használati lehetőséget jelentenek 10 napra, egy hónapra vagy egy évre, addig az új megyei matricák épp fordítva működnek: területi korlátozással vehetők igénybe (az adott megyén belül). Az éves matrica területi korlátozás nélkül vehető igénybe hazánkon belül, az ára viszont magasabb.

Éves országos jogosultság: érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig (összesen 13 hónap, amennyiben a vásárlás a tárgyév január 1-én történik). Az éves e-matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Éves megyei jogosultság: éves, területi alapú matricatípus a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több megyei e-matrica is váltható. E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével. Hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

Melyik matrica a legmegfelelőbb a számomra?

Az autópályamatrica-rendszer újdonságai sok autóst összezavartak; az alábbiakban nekik szeretnénk segíteni néhány rendelkezés tisztázásával. Fontos megemlíteni, hogy az eddig ismert matricák kevés kivétellel továbbra is érvényesek. A megyei matrica csak egy lehetőség, nem kötelező, így ha az ön igényeinek a 10 napos, a havi vagy az éves matrica felel meg inkább, választhatja továbbra is ezeket. Tehát az országos érvényű (10 napos, havi vagy éves) matrica birtokában nem kell amellé megyei matricát is vásárolnia; illetve egy adott megye díjköteles útszakaszait nemcsak megyei, hanem az eddigi, országos érvényű matricák bármelyikével is használhatja. A megyei matrica egyes autósoknak könnyebbséget jelent, hiszen csökkenthetik a költségeiket. Különösen azoknak segít, akik eddig ingyenes autópálya-szakaszokat használtak, és nem volt éves matricájuk; esetükben a megyei matrica az újonnan született fizetős szakaszok díját enyhíti. Az elővárosokból bejárók többségének szintén ajánlott megyei matricát vásárolnia.

Hogyan spórolhatok a matricák költségén?

Ahhoz, hogy spórolhasson az autópálya-matricák költségén, érdemes megterveznie a matricavásárlást (illetve utazásait) az egész évre. Alapvetően háromféle lehetőségben érdemes gondolkodnia.

  • 10 napos vagy havi matrica vásárlása

Ha az idei utazásai is a korábbiak szerint alakulnak, és tudja, hogy csak alkalmanként veszi majd igénybe a fizetős útszakaszokat, 10 napos vagy havi matricát érdemes vásárolnia, hiszen ezek a legolcsóbbak. Amennyiben az éves matricaköltsége meghaladja a 30-35000 forintot, az éves matrica megvásárlását ajánljuk, amely sokkal kényelmesebb megoldást jelent.

  • Megyei matrica vásárlása

Ha jól meg tudja becsülni előre éves utazásait, az útvonalakkal érintett megyéket, illetve azok számát, könnyen kiszámíthatja az éves matricák összes költségét. Ha ez alacsonyabb a korábbi matricadíjak összegénél, illetve az országos éves matricánál, vásároljon megyei matricákat: ezeket az év során csak egyszer kell megvennie, így a vásárlás kényelmesebb.

  • Éves matrica vásárlása

Amennyiben a hagyományos matricatípusokkal vagy a megyei matricákkal az éves költsége meghaladná a 30-35000 forintot, érdemes éves matricát vásárolnia. Igaz, ez 8-10000 forinttal drágább, azonban az általa biztosított kényelem megéri ezt a többletköltséget. Hiszen éves matrica birtokában egész évben nem kell többet matricára gondolnia, spórolós utakat keresgélnie, vagy lemondani egy utazásról a matrica költsége miatt.

Új matricatípusok

Eddig a változások előnyeiről esett szó; de beszéljünk a hátrányokról is. A változások a legkellemetlenebbül azon autósokat érintik, akik 3,5 tonnánál kisebb súlyú gépjárművet, buszt, teherautót vagy 7-nél több főt szállítani képes személyautót használnak. Ezek a járművek korábban a D1 kategóriába tartoztak, a változással viszont átkerültek a D2 kategóriába, és matricadíjaik az éves matrica kivételével megduplázódtak. Az ő esetükben szinte minden esetben az éves matricát javasoljuk. Egy másik új kategória, az utánfutó (U) bevezetése viszonylag kevés autóst érint.