Tudnivalók a havi autópálya matricáról

Az e-matrica rendszere lehetőséget biztosít arra, hogy gyorsan és egyszerűen vásároljuk meg az autópálya használatához szükséges engedélyt.

Ma már idő- és területalapú lehetőségek közül is választhatunk, ám az egyik legkedveltebb megoldás a havi matrica. De mit lehet róla tudni, és hogy miért jó választás a havi vignetta, az kiderül az alábbiakban összeállított legfontosabb tudnivalókból.

Amit a havi matricáról tudni érdemes

Ez a matrica az általunk kijelölt hónap során jogosít a magyarországi autópályák használatra. A megadott kezdő naptól a következő hónap - számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24. óráig érvényes. Amennyiben az adott nap a lejárat hónapjában hiányzik (például 30 és 31 napos eltérés), akkor a hónap utolsó napjának 24. óráig lesz biztosítva a jogosultság.

Hasonlóan az éves matricához, ez a típus sincs területileg korlátozva, tehát az országhatáron belül fellelhető valamennyi gyorsforgalmi út és autópálya használatára feljogosít.

A havi matricák a különböző kategóriákban eltérő összegűek. Az árakról ide kattintva tájékozódhat.

Kiknek ajánlott a havi vignetta?

  • A havi matrica megvásárlása mindazok számára jó döntés, akiknek viszonylag rövid ideig van szükségük az autópályák használatára, illetve akiknek előre láthatólag hosszabb távon nem kell sokat utazniuk gyorsforgalmi utakon.
  • Azoknak, akiknek a családi nyaralások során gyakran igénybe kell vennünk az autópályákat.
  • Az üzleti utak és a konferenciák során is hasznos az autópálya használatára vonatkozó jogosultság. Az ország több pontja gyorsabban és könnyebben megközelíthető ezeken az utakon, valamint a külföldi pályákra való felcsatlakozás is egyszerűbb. Így ha Önnél is várhatóak ilyen utazások, akkor jó megoldás a havi matrica.

Végül, de nem utolsó sorban a hazai körutazások során is jó döntés lehet a havi matrica, hiszen ez a típus lehetővé teszi a teljes magyarországi úthálózat használatát.

Mikor vegyünk havi matricát?

Mindegyik típusú autópálya matricának megvannak a maga előnyei, vagyis azon tulajdonságai, amik miatt érdemes megvenni. A havi vignetták népszerűsége ugyan megcsappant a vármegyei matricák bevezetése miatt, de vannak olyan esetek, amikor mégis célszerű ezt választanunk.

Amikor nyaral a család

A családi nyaralás, a barátokkal megtett körutazás tipikus esetei lehetnek annak, amikor érdemes egy havi vignettába beruháznunk. Különösen akkor, ha nagyobb távolságokat teszünk meg, de akkor is, ha még mi sem tudjuk pontosan, merre is vezet majd az utunk. Ilyenkor a több vármegyei matrica helyett mindenképpen célszerűbb egy országosan érvényes vignetta mellett döntenünk, mert a nyaralás a szabadságról szól, amit kár lenne korlátozni azzal, hogy nem mehetünk oda, ahová éppen akarunk. Vagyis, ha év közben nincs szükségünk országos matricára, mert csak ritkán, vagy egyáltalán nem utazunk, a nyári időszakban akkor is praktikus lehet egy havi vignettát venni.

Ha az üzlet úgy kívánja

Havi autópálya matrica beszerzése akkor is előnyös lehet, ha egy-egy üzleti útra, konferenciára kell utazni. Persze, csak abban az esetben, ha ezek az események évente legfeljebb egyszer-kétszer fordulnak elő, mert ellenkező esetben az éves országos vignetta a megoldás. Ha a helyszín, ahová utazni szeretnénk, az ország másik felében található, vagy, ha külföld az úti cél, akkor egy havi, országos hatályú matrica a jó döntés, hiszen így nem kell sem a vármegyehatárokra figyelni, sem pedig arra, hogy nem tévedtünk-e olyan útszakaszra, ami bekerült a fizetős körbe. Ráadásul a legtöbb város megközelítése sokkal egyszerűbb az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon, mint a kertek alatt, kerülőutakon, így hát fölösleges ezen a kiadáson spórolni, mert az az idő is pénz, amit a hosszabb utazási idő jelent.

Ha csak ritkán utazunk

Ha előreláthatólag csak ritkán kell az autópályákat igénybe vennünk, ezért egy éves országos matricára semmiképpen nincs szükségünk, a havi vignettákkal akkor is jól tervezhetünk, és a beszerzésüket hozzáigazíthatjuk az aktuális kiruccanásokhoz. Így a gyorsforgalmi utak előnyeiről sem kell lemondanunk, valamint a kiadásainkat is optimalizálhatjuk.