Az éves autópálya matrica vásárlás előnyei

Az időalapon érvényes matricák mellett már egy új – kifejezetten terület alapú - éves matrica megvásárlására is van lehetőség, a D1, D2, U, B2 és D1M kategóriába tartozó járművekhez. Ezzel az egész megye díjköteles úthálózata teljes jogosultsággal használható, egy gépjárműre akár több matrica is váltható. Az érvényes jogosultság ideje, minden esetben megegyezik az éves jogosultság idejével.

A megyék, melyek rendelkeznek gyorsforgalmi úthálózattal, és az éves matrica oda megvásárolható, a következők:

Baranya megye, Bács-Kiskun megye, Borsod-Abaúj-Zemplén-megye, Csongrád-Csanád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, és Zala megye mellett, természetesen Pest megye.

A megyei matricák érvényessége az adott megye határán túl, csak a megyét követő legelső csomópontig érvényes!

Előnyei:

Az éves matricák az ország minden autópályáján használhatóak korlátlanul. Ha ezt idén vásárolja meg a gépjármű tulajdonos (bármikor az év folyamán!), akkor is csak jövő év január utolsó napjáig, tehát 31-én éjfélig érvényes. Ha egy más – hagyományos – matricával az éves kiadás eléri, vagy meghaladja a harmincezer forintot, akkor sokkal előnyösebb éves matricát vásárolni. Így az útdíjjal nem kell év közben bajlódni.

Ha valaki előre meg tudja tervezni egész éves utazása körvonalait, a pontos útirányokat, akkor érdemes megyei matricát vásárolni, különösen, ha ez megyékhez köthető.