Amit tudni érdemes az éves autópálya matricákról

Az e-matrica rendszere lehetőséget biztosít arra, hogy gyorsan és egyszerűen vásároljuk meg az autópálya használatához szükséges engedélyt.

Ezek közül a leghosszabb időalapú változat az éves matrica. Összegyűjtöttük az éves autópálya vignetta legfontosabb ismérveit és előnyeit, hogy így könnyítsük meg a vásárlást.

Az éves matrica

Összesen három időalapú matricát különböztethetünk meg, amelyek között megtaláljuk a heti, illetve tíz napos, a havi és az éves lehetőséget. Ezek közül az éves biztosítja a leghosszabb időre az autópályák használatát, méghozzá a tárgyév első napjától a következő év január 31. napjának 24. órájáig.

Az éves matrica területileg nincs korlátozva, tehát az országhatáron belül fellelhető összes gyorsforgalmi út használatát biztosítja.

Miért lehet jó választás az éves matrica?

  • A legjobb választás mindazok számára, akik előre láthatólag a munkájuk miatt minden úthálózatot többször is használnak egy év leforgása alatt
  • Az időalapú matricák ára az elmúlt három évben nem változott, ezért könnyen bekalkulálható az éves költségvetésbe.
  • A hét főnél több személy szállítására alkalmas járművek esetében nem kell kétszeres tarifát fizetni.
  • A kilenc személyes, utánfutóval ellátott járművek éves matrica díja szintén ugyanennyi, így nincs szükség további költségek fizetésére.
  • Az éves matrica csak egyszeri beruházást igényel, azonban területileg korlátozatlan, egy éves használatot biztosít a belföldi autópályákra.

Bár az éves matrica a jelenleg kapható legdrágább vignetta, de azoknak mindenképpen megéri, akik hosszabb távon használják az összes magyarországi autópályát, illetve gyorsforgalmi utat. Amennyiben Ön is emellett dönt, válassza ki járművének megfelelő kategóriát.

Kinek érdemes éves országos e-matricát vennie?

Az autópálya-matrica megvásárlása – vagyis a megfelelő típus kiválasztása – a legtöbb esetben nem okoz problémát, hiszen sok autós hosszú évek tapasztalatát tudja már maga mögött, és így viszonylag könnyen hozza meg a döntést. Ennek ellenére mégis érdemes átfutni, hogy kinek érdemes éves országos e-matricát vásárolnia, hiszen 2015. január 1-től számos változás következett be a területen.

Nem is kérdés, hogy azoknak az autósoknak, akik sokat utaznak, és nem csupán egy-egy vármegye határain belül, hanem az egész országban, azoknak mindenképpen gazdaságosabb az éves országos e-matrica beszerzése. Ha ezt konkrét számokban szeretnénk kifejezni, akkor elmondható, hogy amennyiben valakinek hat-hét vármegyei vignettára lenne szüksége, ami 30-35 ezer forintos kiadást jelent, akkor érdemes egy kicsit többet szánnia a matricára, és élveznie azt a szabadságot, amihez így hozzájut. Az éves országos autópálya-matrica további előnyei közé tartozik, hogy a gépjármű tulajdonosa így sok idegeskedéstől is megkíméli magát, ugyanis nem kell a vignetta lejáratát – mint a havi matricák esetében –, valamint az új fizetős szakaszokat észben tartania. Sőt, az autósnak azon sem kell aggódnia, hogy figyelmetlenségből átlépi egy vármegye határát, ami, ha csupán vármegyei vignettával rendelkezik, büntetést is maga után von.

A kategória megváltozása esetén

Az idei év elejétől bevezetett új szabályok bizonyos gépjárműtípusokat igen hátrányosan érintenek: ide sorolhatjuk a 3,5 tonna összsúlynál kisebb gépjárműveket, a buszokat, a teherautókat, illetve azokat a gépkocsikat, amik hét személynél több szállítására alkalmasak. Ezek ugyanis az eddigi D1 kategóriából átkerültek a D2-be, ami azt is jelenti, hogy rájuk az autópálya-matricák – az éves országos vignettát kivéve – kétszer annyiba kerülnek, mint korábban. A fenti járművek esetében szintén az éves országos e-matrica megvásárlása javasolt, hiszen alig kerül valamivel többe, mint négy darab havi matrica, vagy négy vármegyére külön-külön beszerzett éves vármegyei matrica, miközben nincs területi korlátja.

Céges flották és az éves autópálya matrica

Amikor egy vállalkozás több gépjárművel is rendelkezik, amik az egész ország területén közlekednek, akkor különösen nagy figyelmet kell fordítania arra, hogy az egyes járművek mindig rendelkezzenek időben és területileg is érvényes autópálya-matricával. Miért ajánlott céges flottáknak az éves autópálya matrica? Bármennyire is odafigyelnek rá egy adott cégnél, néha megesik, hogy a más-más időpontokban történő vásárlások miatt egy havi vagy 10 napos vignetta lejár, és nem kerül beszerzésre helyette érvényes. Néha erre ráadásul csak akkor derül fény, amikor a büntetés megérkezik, ilyenkor pedig már nincs mit tenni, mint fizetni. A céges flotta esetén azért érdemes éves autópálya matricát beszerezni, mert így csupán egyszer – az adott év elején – kell a vásárlást lebonyolítani, az év többi napján pedig a járművek kötöttségek nélkül használhatják az autópályákat, azok nemrégiben fizetőssé vált bevezető szakaszait, valamint a gyorsforgalmi úthálózatnak a fizetős körbe bevont részeit. Bár kedvezmény nem jár a több matrica egyidejű beszerzésekor, de praktikusnak mindenképpen praktikus ez a megoldás.

Az éves autópálya-matrica beszerzése flották számára

Amennyiben egy cég flottáját egy erre szakosodott másik vállalkozás – úgynevezett flottakezelő – végzi, úgy ők az autópálya matricák beszerzéséről, és az ehhez kapcsolódó egyéb operatív feladatok elvégzéséről is gondoskodnak, amennyiben erre megbízást kapnak. Ha az adott cégen belül történik az éves autópálya-matricák vásárlása, akkor a bankkártyás fizetés helyett érdemes az átutalást választani, mint fizetési módot, ugyanis a bankkártyák napi limitje gyakran nem teszi lehetővé több matrica együttes kifizetését.  Az átutalásnál azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy az autópálya-matrica érvényessége nem az összeg elindításától, hanem annak megérkezésétől számít, amit nem árt figyelembe venni. Persze, az éves autópálya matrica esetén ez sem jelenthet gondot, kivéve, ha nem centizzük ki, és nem az utolsó pillanatra, azaz a tárgyév január 31. napjára hagyjuk a feladatot.