A megyei autópálya matrica

A 2015-ös évben a megszokott időalapú matricák mellett bevezették a terület alapú matricatípust is.

Ez a megoldás remek lehetőség mindazok számára, akik nem veszik igénybe az országos úthálózatot.

Az új kategória

Az eddig megszokott időalapú matricák között találhatjuk az éves, a havi és a heti lehetőségeket. Ezek az egész ország területén használhatóak, a különbség az érvényesség időintervallumában található.

Ezek mellett a 2015-ös évben bevezették az új, területi alapú, megyei matricatípust. Ez a D1M, a D1, a D2, az U és a B2 kategóriákba tarozó járművek esetében, kizárólag egy éves időre vásárolható meg.

Miért hasznos a megyei matrica?

A megyei változat lényege, hogy kedvezményes áron elérhetővé tegye az autópálya jogosultságot mindazok számára, akik a lakóhelyük fekvése miatt csak egy bizonyos szakaszon használják azt. Így nincs szükség felesleges pénzkidobásra, elég csak a szükséges területre vonatkozó engedélyt megvásárolni.

Egy járműre több megyei matrica is váltható. Ezek összege természetesen arányosan növekszik, azonban még így is megéri átgondolni a lehetőséget.

A megyei matricák érvényessége

A matricák ezen típusa kizárólag egy éves intervallumra vásárolható – tehát az érvényessége a tárgyév első napjától a következő év január 31. napjának 24. órájáig tart. A megyei útdíjmatricák a szomszédos megye első lehajtójáig érvényesek. A rendszer bevezetése egyben azt is jelenti, hogy egyes korábban díjmentes szakaszok fizetőssé váltak. A fogyatékkal élők és a nagycsaládosok (legalább 3 gyermek esetében) kedvezményben részesülhetnek előzetes bejelentést követően.

A díjrendelet azonban nem csak kibővítette a díjköteles útszakaszok számát, de az addig használt időalapú matricák mellett egy új, területi alapú rendszert is bevezetett. Miközben a hagyományos országos matricák továbbra is elérhetők heti, 10 napos, havi és éves érvényességgel, addig a megyei matricákat csak az adott éves időszakra vásárolhatjuk meg. A lényegi különbséget azonban nem ez jelenti közöttük.

A megyei matricák ugyanúgy elérhetők a B2, D1M, D1, D2 és U kategóriába tartozó járművek számára, viszont az egész országra szóló utazási lehetőség helyett az autósok ebben az esetben csak egy adott megye határain belül nyernek használati jogosultságot. Könnyítés ugyanakkor, hogy a megyei matrica a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. A kisebb területre korlátozódó felhasználhatóság egyik legnagyobb előnye, hogy ahhoz kedvezőbb ár tartozik: a megyei matrica 5000 forintba kerül, és az interneten egyszerűen megvásárolható egy (vagy több) gépjárműre vonatkozó érvényességgel.