A vármegyei autópálya matrica

A vármegyei matrica a megszokott időalapú matricák mellett bevezetett területi alapú matricatípus.

Ez a megoldás remek lehetőség mindazok számára, akik nem veszik igénybe az országos úthálózatot.

Az új kategória

Az eddig megszokott időalapú matricák között találhatjuk az éves, a havi és a heti lehetőségeket. Ezek az egész ország területén használhatóak, a különbség az érvényesség időintervallumában található.

Miért hasznos a vármegyei matrica?

A vármegyei (korábbi nevén megyei) változat lényege, hogy kedvezményes áron elérhetővé tegye az autópálya jogosultságot mindazok számára, akik a lakóhelyük fekvése miatt csak egy bizonyos szakaszon használják azt. Így nincs szükség felesleges pénzkidobásra, elég csak a szükséges területre vonatkozó engedélyt megvásárolni.

Egy járműre több vármegyei matrica is váltható. Ezek összege természetesen arányosan növekszik, azonban még így is megéri átgondolni a lehetőséget.

A vármegyei matricák érvényessége

A matricák ezen típusa kizárólag egy éves intervallumra vásárolható – tehát az érvényessége a tárgyév első napjától a következő év január 31. napjának 24. órájáig tart. A vármegyei útdíjmatricák a szomszédos vármegye első lehajtójáig érvényesek. A rendszer bevezetése egyben azt is jelenti, hogy egyes korábban díjmentes szakaszok fizetőssé váltak. A fogyatékkal élők és a nagycsaládosok (legalább 3 gyermek esetében) kedvezményben részesülhetnek előzetes bejelentést követően.

A díjrendelet azonban nem csak kibővítette a díjköteles útszakaszok számát, de az addig használt időalapú matricák mellett egy új, területi alapú rendszert is bevezetett. Miközben a hagyományos országos matricák továbbra is elérhetők heti, 10 napos, havi és éves érvényességgel, addig a vármegyei matricákat csak az adott éves időszakra vásárolhatjuk meg. A lényegi különbséget azonban nem ez jelenti közöttük.

A vármegyei matricák ugyanúgy elérhetők a B2, D1M, D1, D2 és U kategóriába tartozó járművek számára, viszont az egész országra szóló utazási lehetőség helyett az autósok ebben az esetben csak egy adott vármegye határain belül nyernek használati jogosultságot. Könnyítés ugyanakkor, hogy a vármegyei matrica a szomszédos vármegye első lehajtójáig érvényes. A kisebb területre korlátozódó felhasználhatóság egyik legnagyobb előnye, hogy ahhoz kedvezőbb ár tartozik, és az interneten egyszerűen megvásárolható egy (vagy több) gépjárműre vonatkozó érvényességgel.