A megyei autópálya matrica

A 2015-ös évben a megszokott időalapú matricák mellett bevezették a terület alapú matricatípust is.

Ez a megoldás remek lehetőség mindazok számára, akik nem veszik igénybe az országos úthálózatot. Mai írásunkban segítünk eligazodni a megyei matricák világában.

Hol lett fizetős az úthálózat?

A fizetős utak megyékre bontott térképes listája ide kattintva érhető el.

Az új kategória

Az eddig megszokott időalapú matricák között találhatjuk az éves, a havi és a heti lehetőségeket. Ezek az egész ország területén használhatóak, a különbség az érvényesség időintervallumában található.

Ezek mellett a 2015-ös évben bevezették az új, területi alapú, megyei matricatípust. Ez a D1M, a D1, a D2, az U és a B2 kategóriákba tarozó járművek esetében, kizárólag egy éves időre vásárolható meg.

Miért hasznos a megyei matrica?

A megyei változat lényege, hogy kedvezményes áron elérhetővé tegye az autópálya jogosultságot mindazok számára, akik a lakóhelyük fekvése miatt csak egy bizonyos szakaszon használják azt. Így nincs szükség felesleges pénzkidobásra, elég csak a szükséges területre vonatkozó engedélyt megvásárolni.

Egy járműre több megyei matrica is váltható. Ezek összege természetesen arányosan növekszik, azonban még így is megéri átgondolni a lehetőséget.

A megyei matricák érvényessége

A matricák ezen típusa kizárólag egy éves intervallumra vásárolható – tehát az érvényessége a tárgyév első napjától a következő év január 31. napjának 24. órájáig tart. A megyei útdíjmatricák a szomszédos megye első lehajtójáig érvényesek. A rendszer bevezetése egyben azt is jelenti, hogy egyes korábban díjmentes szakaszok fizetőssé váltak. A fogyatékkal élők és a nagycsaládosok (legalább 3 gyermek esetében) kedvezményben részesülhetnek előzetes bejelentést követően.

A 2015. január elsejétől érvényes szabályozás értelmében az autósoknak már nemcsak az addig is díjköteles autópályákért, hanem sok más mellett a budapesti körgyűrű (M0-s) és a még javában készülő M4-es egyes szakaszainak, valamint a Vác felé tartó M2-es használatáért is fizetniük kell.

A díjrendelet azonban nem csak kibővítette a díjköteles útszakaszok számát, de az addig használt időalapú matricák mellett egy új, területi alapú rendszert is bevezetett. Miközben a hagyományos országos matricák továbbra is elérhetők heti, 10 napos, havi és éves érvényességgel, addig a megyei matricákat csak az adott éves időszakra vásárolhatjuk meg. A lényegi különbséget azonban nem ez jelenti közöttük.

A megyei matricák ugyanúgy elérhetők a B2, D1M, D1, D2 és U kategóriába tartozó járművek számára, viszont az egész országra szóló utazási lehetőség helyett az autósok ebben az esetben csak egy adott megye határain belül nyernek használati jogosultságot. Könnyítés ugyanakkor, hogy a megyei matrica a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. A kisebb területre korlátozódó felhasználhatóság egyik legnagyobb előnye, hogy ahhoz kedvezőbb ár tartozik: a megyei matrica 5000 forintba kerül, és az interneten egyszerűen megvásárolható egy (vagy több) gépjárműre vonatkozó érvényességgel.

Hol kell fizetni?

A díjköteles útszakaszok részletes térképe közvetlenül elérhető az utdij.hu weboldalról, viszont a könnyebb átláthatóság érdekében az összes érintett vonalat bemutatjuk cikkünkben. Mostani állás szerint 15 megyében van fizetős útszakasz; Vas megyében végül a 2015. február elsejétől érvényes módosítás értelmében nincs díjköteles út, és hasonló a helyzet Békés megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Nógrád megyében. Nézzük, hogy ábécésorrendben haladva mely megyékben milyen útszakaszokért kell fizetniük az autósoknak.

Bács-Kiskun megye

A dél-alföldi régióban található Bács-Kiskun megyében az M5-ös autópálya az egyetlen fizetős útszakasz. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a megyében kirendeltséget is üzemeltet, ez az M5-ös autópálya 67-es kilométerszelvényénél található, a Kecskemét irányában lévő Lajosmizsei Pihenőhelyen.

A 173 kilométer hosszú útszakasz Budapestet köti össze Kecskeméttel és Szegeddel, ráadásul egészen a röszkei határátkelőig autózhatunk rajta. Magyarország harmadik autópályája a 2015. évi díjrendelet előtt is fizetős volt, a megyei matricák megjelenésével viszont a területi alapon történő felosztás változott.

A Bács-Kiskun megyére érvényes megyei matricák az 53. kilométernél lévő örkényi csomóponttól a 140. kilométernél található kistelki csomópontig használhatók.

A Dunán átívelő, Bács-Kiskunt Fejér megyével összekötő M8-as út és hídja továbbra is ingyenesen használható.

Baranya megye

Az ország legdélebbi megyéjében, a dél-dunántúli régióban található Baranyában az M6-os és annak kistestvére, az M60-as autópálya számít díjkötelesnek. A Budapestet Péccsel összekötő, egészen a horvát Ivándárdáig megépített 212 kilométeres útszakasz a Baranya megyében érvényes matricával a 163. kilométernél található Bátaszéki csomóponttól (és addig) használható.

Az M6-osból kiágazó, 56 kilométeres, Bólytól Pécsig tartó M60-as autópálya teljes szakaszában fizetős.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Az észak-magyarországi régió legnagyobb megyéjében két útszakaszért kell fizetniük az autósoknak: az M3-as mellett fizetési kötelezettség terheli a Miskolc felé tartó M30-as használatát is.

Az M3-as autópályát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyére érvényes megyei matricával a 114. kilométernél található füzesabonyi lehajtótól a 175. kilométernél található Polgárig lehet autózni.

A 95 kilométer hosszú, az M3-ast Miskolccal összekötő M30-as teljes szakasza díjköteles.

Csongrád megye

Visszatérünk a dél-alföldi régióba: a Bács-Kiskun megyétől délkeletre található Csongrádot szomszédjával többek közt a korábban bemutatott, fizetős M5-ös autópálya köti össze, amely itt ér véget Röszkénél, a határátkelőhelynél.

A megyére érvényes matricával a 114. kilométernél lévő Kiskunfélegyháza-dél csomóponttól egészen a röszkei határig autózhatunk. A megyei matricával a Szegedet elkerülő M43-ason is utazhatunk gépjárművünkkel, amely az új díjrendelet értelmében szintén díjköteles.

Fejér megye

A közép-dunántúli régióban található Fejér megye egyike Magyarország fő közigazgatási egységeinek, amit mi sem jelez jobban, mint hogy ez az egyik legtöbb fizetős útszakasszal rendelkező megyénk.

A szűk 4500 négyzetkilométeres Fejér megye nemcsak hegyekkel, síkságokkal és tavakkal, hanem utakkal is jól átszőtt terület, ahol a megyei matricával az M1-es autópálya mellett az M6-oson és az M7-esen is autózhatuk.

Megfelelő érvényességű matricával az M1-es Herceghalom (27. kilométer) és Tatabánya-Óváros (56. kilométer) között, az M7-es Pusztazámor (23. kilométer) és Balatonvilágos (90. kilométer) között, az M6-os Százhalombatta (25. kilométer) és Dunaföldvár-dél (98. kilométer) között használható.

Győr-Moson-Sopron megye

A Magyarország északnyugati részében lévő Győr-Moson-Sopron megye egyike hazánk Ausztriával határos területeinek, és itt halad a Budapestet Béccsel összekötő M1-es autópálya utolsó szakasza is. A M1-es Hegyeshalom után csatlakozik az osztrák A4-eshez, vagyis kiemelt szerepet kap hazánk úthálózatában.

Az erre a megyére vonatkozó matricával az M1-es autópályát Bábolnától (94. kilométer) egészen az osztrák határig használhatjuk, és a vásárlással érvényességet szerzünk az M1-esből kiágazó M15-ös és M19-esre is. Az M15-ös autóút észak felé, a szlovák határra, az M19-es pedig Győr felé visz.

Hajdú-Bihar megye

Az észak-alföldi régióban elhelyezkedő Hajdú-Bihar megyében két útszakaszon való közlekedésre jogosít fel a megyei matrica megvásárlása.

Az egyik a megye északi részén áthaladó M3-as autópálya (a 164. kilométernél lévő Hejókürti csomópont és a 221. kilométernél található Nyíregyháza-nyugat között), a másik pedig az M35, amivel egészen Debrecenig autózhatunk a 187. kilométernél fekvő M3-M35 csomóponttól.

Heves megye

Észak-magyarországi régió, Heves megye: természetesen az M3-as autópálya az, aminek használatáért az autósoknak fizetniük kell, hiszen ezen a téren nem történt változás a régi rendszerhez képest.

Megyei matricával az autópályát a bagi (39. kilométer) és a mezőkövesdi (129. kilométer) lehajtók között vehetjük igénybe.

Komárom-Esztergom megye

Az ország északnyugati részében fekvő Komárom-Esztergom megyében az M1-es autópálya használata továbbra is díjköteles, de ebben ugyanúgy nem történt változás, ahogy Heves és az M3-as autópálya esetében sem.

A 171 kilométer hosszú M1-esen a Komárom-Esztergom megyére vonatkozó megyei matrica a 39. kilométertől (Bicske) kezdve a 112. kilométerig (Győrszentiván) érvényes. A megyei matricával emellett a másik díjfizetésre kötelezett útszakaszon, az 1-es utat az M1-es autópályával összekötő M19-es autópálya is használható.

Pest megye

A legtöbb fizetős útszakasszal rendelkező Pest megyében a megyei matrica kiemelkedő előnyöket kínál az ingázóknak, hiszen amíg az csupán éves szinten 5000 forintba kerül, addig a hagyományos, de országosan érvényes változatért több mint negyvenezer forintot kell fizetnünk.

Pest megyében az M0-s egyes szakaszaiért, valamint az M1-es autópálya, az M2-es autóút, az M3-as autópálya, az M4-es autóút, az M51-es autóút, illetve az M6-os és M7-es autópályáért kell fizetni.

A csak bizonyos részeken fizetős körgyűrűnél (M0-s) a következő pontokon kell odafigyelnünk: fizetős a 69. kilométer és az M3-M0 csomópont közötti, illetve a 42. kilométernél lévő M0-M4 csomópont és a 31. kilométernél lévő M0-M5 csomópont közötti szakasz.

Az M1-es autópálya az Egér úttól kezdődően, az M2-es autóút pedig végig díjköteles; előbbinél a megyei matrica a bicskei lehajtóig érvényes.

Az M3-as autópálya esetében a Szentmihályi úttól kell matrica, és a megyei matrica az 55. kilométernél lévő 21. számú főút lehajtójáig szól. Az M4-es autóút a Liszt Ferenc 2 repülőtérre vezető úttól (21. kilométer) az Üllő-Gyömrő vonatkozásig, az M51-es autóút pedig az M5-M51 csomóponttól a M51-es 5.sz. főúttal közös csomópontjáig  díjköteles.

Haladván tovább, az M5-ös autópályán a következő a helyzet: a Szentlőrinci úti csomóponttól a lajosmizsei csomópontig (67. kilométer), az M6-osnál az M0-M6 csomóponttól a ráckeresztúri csomópontig (34. kilométer), az M7-esnél pedig az M1-M7 csomóponttól a martonvásári csomópontig (30. kilométer) érvényes a megyei matrica.

Somogy megye

A Dunántúlon fekvő Somogy megyében 101 kilométert utazhatunk a megyei matricával az M7-es autópályán, vagyis aki Balaton felé a hagyományos, időalapú matricák helyett a területi alapúval szeretne közlekedni, annak itt is rendelkeznie kell érvényességgel.

Az autópályán a Somogy megyére érvényes megyei matricával a balatonvilágosi (90. kilométer) és a zalakomári (191. kilométer) lehajtók között autózhatunk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Maradunk az "egyautópályás" megyéknél, hiszen hazánk legkeletibb megyéjében, az észak-alföldi régióban fekvő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csupán az M3-as autópályán kell fizetnünk az úthasználatért.

Megyei matricával itt a 203. kilométernél található hajdúnánási behajtótól autózhatunk egészen Vásárosnaményig. Amennyiben a tervezett szűk harminc kilométer is elkészül, akkor az ukrán határig is eljuthatunk majd rajta.

A megyében Nyíregyházán NÚSZ Ügyfélszolgálat is működik.

Tolna megye

A Baranyával, Fejérrel és Somoggyal határos Tolna megyében az M6-os autópálya egy hosszú, szűk száz kilométeres szakaszának használatára jogosít fel az itteni megyei matrica. Ez szűk száz kilométer a teljes M6-os autópályának majdnem fele, tehát a környéken élőknek jelentős költségmegtakarítást jelenthet a területalapú matrica megvásárlása.

Az érvényesség a 75. kilométernél található M6-M8 csomóponttól a 173. kilométernél fekvő pécsváradi lehajtóig szól.

Veszprém megye

A közép-dunántúli régióban található Veszprém megye talán az egyetlen területünk a felsorolásban, ahol a megyei matrica használata erősen korlátozott, hiszen megvételével mindössze 18 kilométert használhatunk az M7-es autópályából.

Ez a 18 kilométeres szakasz Polgárditól a Siófok-keletnél található lehajtóig szól.

Zala megye

Utolsónak a Dunántúl délnyugati részén fekvő Zala megyét hagytuk, ahol az M7-es autópálya és az M70-es autóút használatáért kell fizetnünk. Természetesen itt is van értelme megyei matricát vennünk, hiszen a két útszakaszt sok környéken élő használja anélkül, hogy más területen található fizetős részeket venne igénybe.

A Zala megyében érvényes megyei matricával a 183. kilométernél található Sávolyig (és attól) közlekedhetünk az M7-esen, valamint jogosultak vagyunk a Letenyétől az egészen a szlovén határig húzódó M70-es használatára is.

 

Vásárlás