A (heti) tíznapos matrica előnyei

A Magyarországon megépült autópályák – egyes szakaszok kivételével – díjkötelesek. Az ezekre megváltandó matricák vásárlása az e-matrica rendszer létrejöttével könnyebbé és gyorsabbá vált.

Itt lehetőség van a legrövidebb időtartamú, a tíznapos, más néven, heti matrica megváltására is.

A tíznapos autópálya matrica

A legrövidebb lehetőség mindössze tíz napra biztosít jogosultságot az autópályák használatához. Ez területi megkötés nélkül az ország teljes hálózatán igénybe vehető, ezért nem jelent problémát, ha az utazás során több autópályán is keresztül kell haladnunk.

A tíznapos matrica az általunk megjelölt naptól kezdve további kilencig érvényes. Az utolsó – tízedik nap – 24. órájáig használható, másnaptól vagy újabb matrica szükséges, vagy az utazást a gyorsforgalmi utak igénybevétele nélkül kell folytatnunk.

Természetesen a matrica ára eltérő a különböző kategóriákban. Az árakról ide kattintva tájékozódhat.

A matrica előnyei

Ha rövidebb utazást tervezünk, ami kevesebb, mint tíz napig tart, akkor mindenképpen érdemes emellett a matrica mellett dönteni. Lehet ez egy néhány napos családi nyaralás, amikor az autópályák érintésével jutunk el a célállomásra. De lehet üzleti út is, amelynek során a gyorsforgalmi utak használatával érhető el a konferencia, a megbeszélés vagy az üzletkötés helyszíne.

A hazai körutak szervezéséhez is kitűnő választás a tíznapos matrica. Hiszen ez a megoldás az ország teljes hálózatának igénybevételére lehetőséget biztosít, tekintve, hogy nincs megkötés az útszakaszok használatát illetően.

Nagyszerű döntés a tíznapos, illetve heti matrica, amennyiben vármegyei évest váltott ki, de egy-egy utazás során más vármegye egyes szakaszait is igénybe kell vennie.

A tíznapos matrica legnagyobb előnyei azonban az árában és a rövid idejű használatában rejlik. Amennyiben csak egyszer-egyszer szándékozunk díjköteles útszakaszokat igénybe venni, akkor mindenképpen jó döntés a heti jogosultság megvásárlása.