Tanácsok

Mi a különbség az eddigi matricák és a vármegyei matrica között?

A vármegyei matrica (korábbi nevén megyei matrica vagy megyematrica) az adott vármegye összes díjköteles útvonalának igénybevételére ad lehetőséget egész évben. Míg az eddigi matricák az adott időszakra területi korlátozás nélküli, országos autópálya-használati lehetőséget jelentenek 10 napra, egy hónapra vagy egy évre, addig az új vármegyei matricák épp fordítva működnek: területi korlátozással vehetők igénybe (az adott vármegyén belül). Az éves matrica területi korlátozás nélkül vehető igénybe hazánkon belül, az ára viszont magasabb.

Éves országos jogosultság: érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig (összesen 13 hónap, amennyiben a vásárlás a tárgyév január 1-én történik). Az éves e-matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Éves vármegyei jogosultság: éves, területi alapú matricatípus a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy vármegye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több vármegyei e-matrica is váltható. E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével. Hatálya a vármegye közigazgatási határán túl a vármegyét követő első csomópontig érvényes.

Melyik matrica a legmegfelelőbb a számomra?

Az autópályamatrica-rendszer újdonságai sok autóst összezavartak; az alábbiakban nekik szeretnénk segíteni néhány rendelkezés tisztázásával. Fontos megemlíteni, hogy az eddig ismert matricák kevés kivétellel továbbra is érvényesek. A vármegyei matrica csak egy lehetőség, nem kötelező, így ha az ön igényeinek a 10 napos, a havi vagy az éves matrica felel meg inkább, választhatja továbbra is ezeket. Tehát az országos érvényű (10 napos, havi vagy éves) matrica birtokában nem kell amellé vármegyei matricát is vásárolnia; illetve egy adott vármegye díjköteles útszakaszait nemcsak vármegyei, hanem az eddigi, országos érvényű matricák bármelyikével is használhatja. A vármegyei matrica egyes autósoknak könnyebbséget jelent, hiszen csökkenthetik a költségeiket. Különösen azoknak segít, akik eddig ingyenes autópálya-szakaszokat használtak, és nem volt éves matricájuk; esetükben a vármegyei matrica az újonnan született fizetős szakaszok díját enyhíti. Az elővárosokból bejárók többségének szintén ajánlott vármegyei matricát vásárolnia.

Hogyan spórolhatok a matricák költségén?

Ahhoz, hogy spórolhasson az autópálya-matricák költségén, érdemes megterveznie a matricavásárlást (illetve utazásait) az egész évre. Alapvetően háromféle lehetőségben érdemes gondolkodnia.

  • 10 napos vagy havi matrica vásárlása

Ha az idei utazásai is a korábbiak szerint alakulnak, és tudja, hogy csak alkalmanként veszi majd igénybe a fizetős útszakaszokat, 10 napos vagy havi matricát érdemes vásárolnia, hiszen ezek a legolcsóbbak. Amennyiben az éves matricaköltsége meghaladja a 30-35000 forintot, az éves matrica megvásárlását ajánljuk, amely sokkal kényelmesebb megoldást jelent.

  • Vármegyei matrica vásárlása

Ha jól meg tudja becsülni előre éves utazásait, az útvonalakkal érintett vármegyéket, illetve azok számát, könnyen kiszámíthatja az éves matricák összes költségét. Ha ez alacsonyabb a korábbi matricadíjak összegénél, illetve az országos éves matricánál, vásároljon vármegyei matricákat: ezeket az év során csak egyszer kell megvennie, így a vásárlás kényelmesebb.

  • Éves matrica vásárlása

Amennyiben a hagyományos matricatípusokkal vagy a vármegyei matricákkal az éves költsége meghaladná a 30-35000 forintot, érdemes éves matricát vásárolnia. Igaz, ez 8-10000 forinttal drágább, azonban az általa biztosított kényelem megéri ezt a többletköltséget. Hiszen éves matrica birtokában egész évben nem kell többet matricára gondolnia, spórolós utakat keresgélnie, vagy lemondani egy utazásról a matrica költsége miatt.

Új matricatípusok

Eddig a változások előnyeiről esett szó; de beszéljünk a hátrányokról is. A változások a legkellemetlenebbül azon autósokat érintik, akik 3,5 tonnánál kisebb súlyú gépjárművet, buszt, teherautót vagy 7-nél több főt szállítani képes személyautót használnak. Ezek a járművek korábban a D1 kategóriába tartoztak, a változással viszont átkerültek a D2 kategóriába, és matricadíjaik az éves matrica kivételével megduplázódtak. Az ő esetükben szinte minden esetben az éves matricát javasoljuk. Egy másik új kategória, az utánfutó (U) bevezetése viszonylag kevés autóst érint.