Információ

Az e-matricákat a díjköteles szakaszra felhajtás előtt kell megvásárolni; a matrica utólagos megvétele visszamenőleges úthasználati jogosultságot nem jelent, így ez utóbbi jogosulatlan úthasználatnak minősül, és pótdíjfizetési kötelezettséggel jár.

Az e-matrica megvásárlását megelőző 60 percben nem lehet pótdíjat kiszabni

A díjköteles úthálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználó rendelkezésére, hogy úthasználati jogosultságot vásároljon, amennyiben ezt korábban nem tette meg. E szabály alkalmazása elkerülhetővé teszi, hogy a díjköteles úthálózatra véletlenül felhajtók pótdíjat kapjanak. Egyben lehetőséget ad arra, hogy az utazási tervet az úthasználó a valós igényekhez igazítsa, és ne ahhoz, hogy a felhajtás előtt hol tudja megváltani az e-matricát. A rendelkezés ételmében a jogosultságok érvényessége gyakorlatilag a vásárlást megelőző 60. percben kezdődik.

10 napos autópálya-matrica

A matrica 10 egymást követő naptári napra – a vásárló által megjelölt kezdő- és további 9 napra – érvényes, a 10. nap 24. órájáig.

  • Havi autópálya-matrica

A matrica a vásárló által megjelölt kezdőnaptól a következő hónap azonos napján 24 óráig érvényes; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napját kell figyelembe venni.

  • Éves autópálya-matrica

Az év első napjától a következő év január 31. napjának 24. órájáig érvényes, és csak vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogot, visszamenőlegesen nem.

  • Összevont havi matricák

Az összevont matricák (azaz 2, 3, 4, 5 vagy 6 havi matrica együttes megrendelése) az éves matrica kényelmét biztosítják, hiszen egyszerre több havi úthasználati joghoz juthat. A megoldás egyben költségtakarékos is, hiszen a félévi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít, illetve az 1 havi kényelmi díjaknak csupán a felét kell kifizetni. Az összevont matricák vásárlásánál fordítson kiemelt figyelmet a rendszám ellenőrzésére, ugyanis a rendszámátírás díját ez esetben is meg kell fizetnie. Az átírási díj összege matricánként 1470 Ft.

Járműkategóriák

Az adott gépjármű a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján meghatározott, a gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegértéke alapján kerül be valamelyik járműkategóriába. A különböző kategóriák számára vásárolt matrica költségei különbözhetnek.

  • D1 motoros kategória

A motorkerékpárosok a D1 kategória árának 42%-áért juthatnak 10 napos (heti) úthasználati jogosultsághoz. Hosszabb időtartamra a motorkerékpárosoknak is rendelkezésre áll már a D1M havi matrica 2500 forintért.

  • D1 kategória

Ebbe a kategóriába tartozik a motorkerékpár, illetve a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, – a személygépkocsi vezetőjét is beleértve – legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak vontatmánya.

  • D2 kategória

A D2 kategóriába tartozik a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, amely 7 főnél több személy szállítására alkalmas, valamint a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi és lakóautó.

  • B2 kategória

Az autóbuszok tartoznak ebbe a kategóriába.

  • U kategória

A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi (utánfutó). Ha a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó jármű olyan pótkocsit vontat, amely az U kategóriába tartozik, a pótkocsira megváltandó jogosultság megváltható a vontató járműre is.

Fizetési megoldások

Többféle fizetési megoldásunknak köszönhetően kényelmesen és gyorsan kiegyenlítheti a szolgáltatás díját. Kérjük, ne feledje, hogy a díjköteles útszakaszok használatára csak a sikeres matricavásárlás (azaz a matrica sorszáma) visszaigazolásának birtokában jogosult.

  • Bankkártyás fizetés

Bankkártyával percek alatt kifizetheti a megvásárolni kívánt matricát. A fizetés az OTP Bank biztonságos bankkártya-elfogadó oldalán keresztül történik. A rendszer minden internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad. A sikeres fizetést követően az autópálya-matrica érvényesítése azonnal megtörténik. Az OTP Bank felületén megadott kártyaadatokat kizárólag az OTP Bank látja és kezeli. Részletesebb tájékoztatásért kattintson ide!

  • Átutalásos fizetés

Oldalunkon hamarosan bármelyik online bankból történő átutalással fizethet. Az utaláshoz szükséges adatokat a rendszer a megrendelési folyamat végén adja meg. Fontos információ az átutalásos fizetéssel kapcsolatban: nem az utalás időpontjában, hanem az összeg beérkezését követően, az összeg könyvelésekor történik a matrica érvényesítése, erről minden esetben e-mailben értesítjük Önt. Kérjük, e fizetési mód kiválasztásánál mindig vegye figyelembe az utalás átfutási idejét.

A matricák az alábbi kényelmi díj megfizetése melett vásárolhatóak meg oldalunkon:

D1 - heti: 190 Ft, D1 - havi: 190 Ft, D1 - éves: 1420 Ft, D1 - MOTOR: 190 Ft, D2 - heti: 220 Ft, D2 - havi: 330 Ft, D2 - éves: 1420 Ft, B2 - heti: 390 Ft, B2 - havi: 540 Ft, B2 - éves: 5990 Ft, U - 10 napos: 190 Ft, U - havi: 190 Ft, U - éves: 1290 Ft, D1 - megyei: 280 Ft, D2 - megyei: 330 Ft, B2 - megyei: 540 Ft, U - megyei: 190 Ft

Ellenőrzés

A díjköteles útszakaszokra csak érvényes matricával szabad behajtani. Az úthasználati díj megfizetése a fizetős útszakaszok bármely pontján, a gépjármű megállítása nélkül ellenőrizhető. Az ellenőrző szelvényt (vagy internetes vásárlás esetén a sikeres vásárlás után kapott, a matrica sorszámát tartalmazó kinyomtatott e-mailt) az érvényesség időtartama alatt és lejárat után 2 évig őrizze meg. Matricavásárláskor a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot; ahhoz érvényes matricasorszámra van szükség.

Jogosulatlan úthasználat

Amennyiben a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően. Az úthasználattal és a matricákkal kapcsolatos problémák esetén forduljon a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatához.

Az e-matrica megvásárlását megelőző 60 percben nem lehet pótdíjat kiszabni

A díjköteles úthálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználó rendelkezésére, hogy úthasználati jogosultságot vásároljon, amennyiben ezt korábban nem tette meg. E szabály alkalmazása elkerülhetővé teszi, hogy a díjköteles úthálózatra véletlenül felhajtók pótdíjat kapjanak. Egyben lehetőséget ad arra, hogy az utazási tervet az úthasználó a valós igényekhez igazítsa, és ne ahhoz, hogy a felhajtás előtt hol tudja megváltani az e-matricát. A rendelkezés ételmében a jogosultságok érvényessége gyakorlatilag a vásárlást megelőző 60. percben kezdődik.

A pótdíj mértéke 

Ha a gépjármű az ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes e-matricával, jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie. Ennek mértékét az alábbi táblázat tartalmazza.

Pótdíj

A 2019 január elejétől érvényes új szabályozás értelmében, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem pótkocsija (U díjkategória) nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor az eddigiektől eltérően nem két, hanem csak egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik, amelynek megfizetésére a vontató jármű üzembentartója vagy tulajdonosa kötelezhető. Abban az esetben is az üzembentartó vagy a tulajdonos köteles megfizetni a kirótt pótdíjat, ha a vontató jármű igen, a vontatmány viszont nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal.

A pótdíjkülönbözet mértéke

Ha a gépjármű az ellenőrzéskor a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, akkor pótdíjkülönbözetet kell fizetni. Ha az ellenőrzéskor a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest nem alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, úgy nem kell pótdíjat fizetni. A pótdíjkülönbözet mértékét az alábbi táblázat tartalmazza. 

Díjkülönbözet