Információ

Az e-matricákat a díjköteles szakaszra felhajtás előtt kell megvásárolni; a matrica utólagos megvétele visszamenőleges úthasználati jogosultságot nem jelent, így ez utóbbi jogosulatlan úthasználatnak minősül, és pótdíjfizetési kötelezettséggel jár.

Az e-matrica megvásárlását megelőző 60 percben nem lehet pótdíjat kiszabni

A díjköteles úthálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználó rendelkezésére, hogy úthasználati jogosultságot vásároljon, amennyiben ezt korábban nem tette meg. E szabály alkalmazása elkerülhetővé teszi, hogy a díjköteles úthálózatra véletlenül felhajtók pótdíjat kapjanak. Egyben lehetőséget ad arra, hogy az utazási tervet az úthasználó a valós igényekhez igazítsa, és ne ahhoz, hogy a felhajtás előtt hol tudja megváltani az e-matricát. A rendelkezés ételmében a jogosultságok érvényessége gyakorlatilag a vásárlást megelőző 60. percben kezdődik.

2023. január 1-jétől az e-matricák díja a következőképpen alakul:

Kategória Heti Havi Éves országos Éves vármegyei
D1 5 500 Ft 8 900 Ft 49 190 Ft 5 720 Ft
D2 7 270 Ft 9 930 Ft 69 830 Ft 10 390 Ft
B2 17 730 Ft 25 150 Ft 228 850 Ft 22 890 Ft
U 5 500 Ft 8 900 Ft 49 190 Ft 5 720 Ft
D1M 2 750 Ft 4 450 Ft 49 190 5 720 Ft

A fenti árak bruttó összegűek.

10 napos autópálya-matrica

A matrica 10 egymást követő naptári napra – a vásárló által megjelölt kezdő- és további 9 napra – érvényes, a 10. nap 24. órájáig.

  • Havi autópálya-matrica

A matrica a vásárló által megjelölt kezdőnaptól a következő hónap azonos napján 24 óráig érvényes; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napját kell figyelembe venni.

  • Éves autópálya-matrica

Az év első napjától a következő év január 31. napjának 24. órájáig érvényes, és csak vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogot, visszamenőlegesen nem.

  • Összevont havi matricák

Az összevont matricák (azaz 2, 3, 4, 5 vagy 6 havi matrica együttes megrendelése) az éves matrica kényelmét biztosítják, hiszen egyszerre több havi úthasználati joghoz juthat. A megoldás egyben költségtakarékos is, hiszen a félévi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít, illetve az 1 havi kényelmi díjaknak csupán a felét kell kifizetni. Az összevont matricák vásárlásánál fordítson kiemelt figyelmet a rendszám ellenőrzésére, ugyanis a rendszámátírás díját ez esetben is meg kell fizetnie. Az átírási díj összege matricánként 1470 Ft.

Járműkategóriák

Az adott gépjármű a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján meghatározott, a gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegértéke alapján kerül be valamelyik járműkategóriába. A különböző kategóriák számára vásárolt matrica költségei különbözhetnek.

  • D1 motoros kategória

A motorkerékpárosok a D1 kategória árának 42%-áért juthatnak 10 napos (heti) úthasználati jogosultsághoz. Hosszabb időtartamra a motorkerékpárosoknak is rendelkezésre áll már a D1M havi matrica 2500 forintért.

  • D1 kategória

Ebbe a kategóriába tartozik a motorkerékpár, illetve a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, – a személygépkocsi vezetőjét is beleértve – legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak vontatmánya. A forgalmi engedélyben a J mezőben M1 szerepel, legfeljebb 3,5t megengedett össztömeg, sofőrrel együtt legfeljebb 7 személynek ülőhely.

  • D2 kategória

A D2 kategóriába tartozik a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, amely 7 főnél több személy szállítására alkalmas, valamint a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi és lakóautó. Ha N1 szerepel a J mezőben, akkor mindenképpen D2 kategóriába tartozik a jármű, ahogy akkor is, ha nem HU-GO útdíjköteles (használatarányos útdíj), de a legnagyobb megengedett össztömeg meghaladja a 3,5 tonnát.

  • B2 kategória

Az autóbuszok tartoznak ebbe a kategóriába.

  • U kategória

A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi (utánfutó). Ha a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó jármű olyan pótkocsit vontat, amely az U kategóriába tartozik, a pótkocsira megváltandó jogosultság megváltható a vontató járműre is.

Fizetési megoldások

Többféle fizetési megoldásunknak köszönhetően kényelmesen és gyorsan kiegyenlítheti a szolgáltatás díját. Kérjük, ne feledje, hogy a díjköteles útszakaszok használatára csak a sikeres matricavásárlás (azaz a matrica sorszáma) visszaigazolásának birtokában jogosult.

  • Bankkártyás fizetés

Bankkártyával percek alatt kifizetheti a megvásárolni kívánt matricát. A fizetés az OTP Simplepay biztonságos bankkártya-elfogadó oldalán keresztül történik. A rendszer minden internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad. A sikeres fizetést követően az autópálya-matrica érvényesítése azonnal megtörténik. Az OTP Simplepay felületén megadott kártyaadatokat kizárólag az OTP Simplepay látja és kezeli.

  • Átutalásos fizetés

Oldalunkon hamarosan bármelyik online bankból történő átutalással fizethet. Az utaláshoz szükséges adatokat a rendszer a megrendelési folyamat végén adja meg. Fontos információ az átutalásos fizetéssel kapcsolatban: nem az utalás időpontjában, hanem az összeg beérkezését követően, az összeg könyvelésekor történik a matrica érvényesítése, erről minden esetben e-mailben értesítjük Önt. Kérjük, e fizetési mód kiválasztásánál mindig vegye figyelembe az utalás átfutási idejét.

A matricák 2022-ben az alábbi kényelmi díj megfizetése mellett vásárolhatóak meg oldalunkon:

D1 10 napos: 380 Ft, D1 havi: 390 Ft, D1 éves országos: 1650 Ft, D1M 10 napos: 300 Ft, D1M havi: 370 Ft , D1M éves országos 1650 Ft: , D2 10 napos: 370 Ft, D2 havi: 480 Ft, D2 éves országos: 1650 Ft, B2 10 napos: 810 Ft, B2 havi: 950 Ft, B2 éves országos: 6550 Ft, U 10 napos: 380 Ft, U havi: 390 Ft, U éves országos: 1650 Ft, D1 éves vármegyei: 450 Ft, D1M éves vármegyei: 450 Ft , D2 éves vármegyei: 600 Ft, B2 éves vármegyei: 800 Ft, U éves vármegyei: 450 Ft

A matricák az alábbi kényelmi díj megfizetése mellett vásárolhatóak meg oldalunkon (2021-es érvényesség):

D1 10 napos: 260 Ft, D1 havi: 280 Ft, D1M 10 napos: 270 Ft, D1M havi 250 Ft, D2 10 napos: 330 Ft, D2 havi: 420 Ft, B2 10 napos: 750 Ft, B2 havi: 920 Ft, U 10 napos: 2600 Ft, U havi: 280 Ft

Ellenőrzés

A díjköteles útszakaszokra csak érvényes matricával szabad behajtani. Az úthasználati díj megfizetése a fizetős útszakaszok bármely pontján, a gépjármű megállítása nélkül ellenőrizhető. Az ellenőrző szelvényt (vagy internetes vásárlás esetén a sikeres vásárlás után kapott, a matrica sorszámát tartalmazó kinyomtatott e-mailt) az érvényesség időtartama alatt és lejárat után 2 évig őrizze meg. Matricavásárláskor a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot; ahhoz érvényes matricasorszámra van szükség.

Jogosulatlan úthasználat

Amennyiben a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően. Az úthasználattal és a matricákkal kapcsolatos problémák esetén forduljon a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatához.

Az e-matrica megvásárlását megelőző 60 percben nem lehet pótdíjat kiszabni

A díjköteles úthálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználó rendelkezésére, hogy úthasználati jogosultságot vásároljon, amennyiben ezt korábban nem tette meg. E szabály alkalmazása elkerülhetővé teszi, hogy a díjköteles úthálózatra véletlenül felhajtók pótdíjat kapjanak. Egyben lehetőséget ad arra, hogy az utazási tervet az úthasználó a valós igényekhez igazítsa, és ne ahhoz, hogy a felhajtás előtt hol tudja megváltani az e-matricát. A rendelkezés ételmében a jogosultságok érvényessége gyakorlatilag a vásárlást megelőző 60. percben kezdődik.

A pótdíj mértéke 

Ha a gépjármű az ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes e-matricával, jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie.

A 2019 január elejétől érvényes új szabályozás értelmében, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem pótkocsija (U díjkategória) nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor az eddigiektől eltérően nem két, hanem csak egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik, amelynek megfizetésére a vontató jármű üzembentartója vagy tulajdonosa kötelezhető. Abban az esetben is az üzembentartó vagy a tulajdonos köteles megfizetni a kirótt pótdíjat, ha a vontató jármű igen, a vontatmány viszont nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal.

A pótdíjkülönbözet mértéke

Ha a gépjármű az ellenőrzéskor a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, akkor pótdíjkülönbözetet kell fizetni. Ha az ellenőrzéskor a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest nem alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, úgy nem kell pótdíjat fizetni.