Autópálya matrica kategóriák

Bemutatjuk a kategóriákat, ezzel segítve az Ön számára legmegfelelőbb vásárlást.

A díjköteles úthálózatokra matricát kell vásárolni a motorkerékpárok és a személyautók számára. Ezek mellett a használati díjas kategóriába tartoznak a maximum 3,5 tonnás járművek, pl. a teherautó és busz. Mindezek vontatmányaira minden esetben külön vignetta vásárolandó. A fizetendő összeg minden esetben a jármű kategóriájától függ. Ennek értékét egyszerűen megállapíthatjuk a forgalmi engedélyben szereplő bejegyzések alapján. A jármű súlyát és a szállítható utasok számát figyelembe véve meghatározhatjuk, hogy milyen matricára van szükségünk, hogy a díjköteles utakat használhassuk.

Az egyes kategóriák

Az adott gépjármű a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján meghatározott, a gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegértéke alapján kerül be valamelyik járműkategóriába. A különböző kategóriák számára vásárolt matrica költségei különbözhetnek.

  • D1M motoros kategória

A motorkerékpárosok tartoznak ide.

  • D1 kategória

Ebbe a kategóriába tartozik a motorkerékpár, illetve a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, – a személygépkocsi vezetőjét is beleértve – legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak vontatmánya. A forgalmi engedélyben a J mezőben M1 szerepel, legfeljebb 3,5t megengedett össztömeg, sofőrrel együtt legfeljebb 7 személynek ülőhely.

  • D2 kategória

A D2 kategóriába tartozik a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, amely 7 főnél több személy szállítására alkalmas, valamint a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi és lakóautó. Ha N1 szerepel a J mezőben, akkor mindenképpen D2 kategóriába tartozik a jármű, ahogy akkor is, ha nem HU-GO útdíjköteles (használatarányos útdíj), de a legnagyobb megengedett össztömeg meghaladja a 3,5 tonnát.

  • B2 kategória

Az autóbuszok tartoznak ebbe a kategóriába.

  • U kategória

A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi (utánfutó). Ha a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó jármű olyan pótkocsit vontat, amely az U kategóriába tartozik, a pótkocsira megváltandó jogosultság megváltható a vontató járműre is.