Autópálya matrica kategóriák

Bemutatjuk a kategóriákat, ezzel segítve az Ön számára legmegfelelőbb vásárlást.

A díjköteles úthálózatokra matricát kell vásárolni a motorkerékpárok és a személyautók számára. Ezek mellett a használati díjas kategóriába tartoznak a maximum 3,5 tonnás járművek, pl. a teherautó és busz. Mindezek vontatmányaira minden esetben külön vignetta vásárolandó. A fizetendő összeg minden esetben a jármű kategóriájától függ. Ennek értékét egyszerűen megállapíthatjuk a forgalmi engedélyben szereplő bejegyzések alapján. A jármű súlyát és a szállítható utasok számát figyelembe véve meghatározhatjuk, hogy milyen matricára van szükségünk, hogy a díjköteles utakat használhassuk.

Az egyes kategóriák

D1 kategória - Motorkerékpár / minden, legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija/utánfutója.

D2 kategória - Minden olyan jármű, amiben több mint hét személy utazhat, de az össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnás súlyt, azok D2-nek számítanak. Továbbá ide sorolhatjuk a kisteherautókat és a lakóautókat is.

B2 kategória - A buszok kategóriája.

U kategória – A többi kategóriába tartozó járművek egyes vontatmányai az U kategóriába tartoznak. Ehhez minden esetben a vontatmány – semmiképp nem a jármű – rendszáma alapján kell megvásárolni a matricát.