E-matrica vásárlás hazánkban

Az e-matrica Magyarország gyorsforgalmi útjaira biztosít érvényes jogosultságot, melyet már több helyen és több módon is megvásárolhatunk.

A megfelelő kategória meghatározása a jármű fajtájától függ, mely a forgalmi engedélyben megtalálható. Ennek alapján lehet kiválasztani, hogy milyen díjkategóriájú matricára van szükség.

Benzinkutak

Az úthasználathoz szükséges matricát a legtöbb benzinkúton - még az autópályára felhajtás előtt - meg tudjuk vásárolni. Itt szükség lesz a gépjármű forgalmi rendszámára, melyet a kúton dolgozó munkatárs rögzít a számítógépbe, s az igényelt matricát a helyszínen részünkre átadja. Különös figyelmet kell fordítani a rendszám helyes beírására, mert utólagos átírásra csak személyes ügyintézés alkalmával – térítés ellenében – van lehetőség, kizárólag a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán.

Online

Lehetőség van online vásárlásra is. A fizetési mód lehet bankkártyás, illetve átutalásos. Ki kell választani a járműkategóriát és az időtartamot, majd megadni a jármű forgalmi rendszámát. Ezt követően már csak ki kell fizetni az ellenértéket, és megvárni a visszaigazolást. Amint a visszaigazolás megérkezik, attól a pillanattól használhatjuk a kiválasztott, fizetős útszakaszt.

A vásárlási bizonylatot elektronikus levélben kapjuk meg. A bankkártyás fizetés előnye, hogy a kifizetett összeg azonnal megjelenik, míg az átutalásnál – a mindenkori banki szabályoknak megfelelően – négy órán belül látható a tranzakció és ez csak hétköznapokon biztosított.

SMS

Telefonos üzenetben is tudunk e-matricát vásárolni. A viszonteladói szolgáltatók (Evopay,Vodafone,Telenor,Telekom) bármelyikénél lehetőségünk van vignettát venni, akárhol is van előfizetésünk. Valamennyi szolgáltató útmutatóját megtalálhatjuk egyébként a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. oldalán is, és itt is csak úgy, mint a többi viszonteladónál vásárolhatunk matricát egy telefonos applikáció segítségével.

Ha azonban sms-ben kívánunk pályamatricát vásárolni, akkor a kívánt szolgáltatóhoz, egy normál díjas üzenet küldésével az előzőleg kiválasztott kategória nevét kell beírnunk. Ezután egy megerősítő üzenetet kapunk, ahol a következő lépéshez szükséges információkról tájékoztatnak. Ha az adatokat rendben találjuk, akkor egy „ok”, vagy akár egy üres válaszüzenetet kell küldenünk, általában 5 percen belül. A sikeres vásárlásról azután ismételten kapunk egy sms-t, s ennek a tájékoztató üzenetnek a megérkezése után hajthatunk fel a kiválasztott autópályára.