Visszatérő ügyfél? Kattintson ide a belépéshez!

<= 7 <= 3,5t
> 7 <= 3,5t

A feltüntetett árak a tranzakciós díjat nem tartalmazzák.

*A motorkerékpárokra éves országos és éves vármegyei e-matricák D1 díjkategóriás termékként vásárolhatók meg.

Szerezze be 2024-es autópálya matricáját

A magyarországi díjköteles útszakaszok használatához érvényes autópálya-matricával kell rendelkeznie. 2024-ben is a 10 napos, a havi és az országos éves matrica továbbra is beszerezhető, illetve az éves vármegyei matrica.

Az éves matrica azok számára ideális, akik az év során többször utaznak, és rendszerint ugyanazokat a fizetős útszakaszokat veszik igénybe.

Melyik matrica a legmegfelelőbb?

Utazási szokásai és az útvonal alapján biztosan megtalálja az önnek leginkább megfelelő matricát. Ha segítségre van szüksége a választáshoz, olvassa el tanácsainkat, vagy a matricákkal kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokat. A 2024-es autópálya-matricák weboldalunkon online, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, kijelölt árusítóhelyein, például benzinkutakon, illetve SMS-ben is megvásárolhatók. Az online az egyik legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldás, weboldalunkon pár perc alatt elvégezhető, akár regisztráció nélkül.

A 2024-es e-matrica árak:

Kategória Heti Havi Éves országos Éves vármegyei
D1 6 400 Ft 10 360 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft
D2 9 310 Ft 14 670 Ft 81 280 Ft 13 330 Ft
B2 20 640 Ft 29 270 Ft - -
U 6 400 Ft 10 360 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft
D1M 3 200 Ft 5 180 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft

A fenti árak bruttó összegűek.

A 2023-as e-matrica árak:

Kategória Heti Havi
D1 5 500 Ft 8 900 Ft
D2 8 000 Ft 12 600 Ft
B2 17 730 Ft 25 150 Ft
U 5 500 Ft 8 900 Ft
D1M 2 750 Ft 4 450 Ft

A fenti árak bruttó összegűek.

Az internetes vásárlás előnyei

Ha oldalunkon vásárolja meg az autópálya-matricát, a sikeres vásárlást, illetve a fizetés megvalósulását követően megkapja a matrica sorszámát tartalmazó e-mailt, amelyet az érvényesség időtartama alatt a járműben tartva igazolhatja az úthasználatra való jogosultságát. Az interneten keresztüli autópályamatrica-vásárlás több szempontból is anyagilag előnyös döntés az utazók számára. Az online vásárlás lehetőséget ad arra, hogy mérlegeljük, melyik matricatípussal járunk a legjobban. Ha még az utazás előtt számításokat végzünk, megtervezzük és átgondoljuk útvonalunkat, az utazás időtartamát és számításba veszünk minden tényezőt, rengeteget spórolhatunk. A másik lehetőség az, hogy utazás közben állunk meg matricát vásárolni – a helyszíni vásárlás azonban a mérlegelésnek ezt a lehetőségét kizárja. Megéri azért is, mert így az utazást nem kell felesleges kitérőkkel megszakítanunk. Ha út közben jut csak eszünkbe, hogy a matricát meg kellene vásárolni, akkor olyan kitérőket kell tennünk, amelyek hátráltatnak, plusz időt és energiát kell beleölnünk a vásárlásba, holott az interneten keresztül minimális energia befektetésével elvégezhetjük a vásárlást. Ráadásul – elkerülve a sorban állást – jellemzően nagyságrendekkel gyorsabban is.

Találja meg a legjobb választást

A megfelelő 2024-es matrica kiválasztásakor nem csak azt kell figyelembe vennünk, mely útszakaszt fogjuk az adott utazás alatt használni. Nem mindegy, hogy a visszaútra néhány napon belül sor kerül-e, vagy éppen olyan útról van szó, amelyet rendszeresen teszünk meg. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a vármegyei matricák (korábbi néven megyei matricák) lehetőséget adnak arra, hogy olcsóbban közlekedhessünk, ha sokat használunk ugyan egyes útdíjköteles szakaszokat, ám azok egy-két vármegye határain nem terjednek túl. Persze a gépjármű típusára ugyanígy figyelemmel kell lennünk, s a megfelelő matricát az új szabályozásnak megfelelően precízen kiválasztanunk, így elkerülvén a kellemetlen meglepetéseket.

Mi alapján kell fizetni?

Azt, hogy milyen matricát választunk, nem csak az utazás paraméterei határozzák meg, de a gépjármű típusa is. A 2024-ben érvényes szabályozásnak megfelelően másféle matricát kell vásárolnunk D1, D1 motoros, D2, B2 és U kategóriájú járműveinkre – erre pedig már csak azért is érdemes nagyon komolyan odafigyelni, mert ha nem a járműkategóriának megfelelő matricát szerezzük be, a büntetési tételek igen súlyosak lehetnek. Az új rendelet életbe lépésével a díjköteles útszakaszok listája jelentősen átalakult, s kisebb változtatások is érvénybe léptek később – érdemes tehát még azelőtt ellenőrizni, hogy pontosan mely szakaszokon kell fizetnünk, hogy útnak indulnánk.

Aki bliccelni akar, számíthat a büntetésre

A 2024-ben is érvényes új szabályozás értelmében az útdíjköteles szakaszokra csak olyan autóval szabad behajtani, amely érvényes matricával rendelkezik. Az ellenőrzés pedig nem úgy működik, mint hosszú évekkel ezelőtt – ma már anélkül is végrehajtható ez, hogy a gépjármű megállna. Az ellenőrzést automatikus rendszer végzi, amely azonnal képes megállapítani, ha egy autó jogosulatlanul használja az adott útszakaszt. Ha a rendszer érzékeli, hogy az adott jármű rendszáma alapján nem jogosult a díjköteles szakasz használatára, a sofőr számíthat arra, hogy hamarosan kézhez kapja a pótdíj megfizetésére vonatkozó felszólítást. A pótdíj pedig – kategóriától függően – több tíz vagy százezer forintos összeget is jelenthet. Ha online vásárol autópálya matricát, az egész folyamatot sokkal egyszerűbben maga mögött tudhatja, anélkül, hogy aggódnia kelljen az esetleges büntetések miatt.

Friss hírek, tudástár