Barion Pixel
Az utasbiztosítás kiválasztása és megkötése

Az utasbiztosítás kiválasztása és megkötése

Weboldalunk segítségével egyszerűen és kényelmesen megköthetjük a biztosításunkat. Legyünk éppen bárhol, webes elérésünk miatt akár az otthon kényelméből, akár az autóban, vonaton, a munkahelyünkön vagy vendégségben is el tudjuk intézni a biztosításunkat.

A biztosítás megkötésének első lépése az, hogy kiválasztjuk a számunkra leginkább optimális csomagot. Ehhez először az utazás körülményeire kell rávilágítanunk: azaz hogy mikor utazunk és hová, hány utas lesz, és mi az utasok életkora. Azt is meg kell adnunk, hogy milyen jellegű utazást tervezünk (például városnézés, tengerparti nyaralás, síelés, sport stb.). Ezt kövezően nekünk kell döntést hoznunk arról, hogy milyen feltételek legyenek benne mindenképpen a biztosításban, és hogy a csomag mire nyújtson fedezetet.

Természetesen a mi döntésünk, hogy mire mekkora fedezetet kívánunk igényelni, így tehát szabadon kiválaszthatjuk, hogy milyen legyen a biztosítás színvonala. Amikor minden számunkra fontos szempontot beállítottunk, akkor eldönthetjük, hogy a fennálló lehetőségek közül melyik a legszimpatikusabb, legpraktikusabb a számunkra. Összevethetjük, hogy mely csomagok mit kínálnak: hogy például az egyik csomag nem biztosítja a biciklis baleseteket, míg a másik igen, azonban az egyik csomag magasabb fedezetet határozott meg a telefon eltulajdonítása miatt, mint a másik. Ennek alapján tehát mérlegelhetjük, hogy a számunkra fontos szempontok mekkora hangsúlyt kapnak az adott csomagban, s ennek alapján ár-érték arányban meghozhatjuk a legjobb döntést.

Ha kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb csomagot, akkor nincs más teendőnk: meg kell kötnünk a szerződést. Weboldalunknak köszönhetően a szerződéskötés is teljes mértékben online történik, így kényelmesen, bárhonnan megejthetjük az ügyet. Annyi csupán a dolgunk, hogy a kiválasztott csomagot megjelölve lépjünk tovább, és adjuk meg az adatainkat a kért helyen. Nagyon fontos, hogy minden általunk beírt adatot ellenőrizzünk le, nehogy valahol elgépelés maradjon. A leginkább arra kell ügyelnünk, hogy az e-mail címünket biztosan pontosan adjuk meg, hiszen erre fogják nekünk kiküldeni a biztosítási kötvényt. Így tehát ha rosszul írjuk be, akkor nem jutunk hozzá. A fizetés is kényelmesen, online zajlik.

Online kötéshez kattintson ide!

Dombornyomott bankkártyánkkal ugyanis egyszerűen online bankkártyás fizetéssel tudjuk rendezni a tartozásunkat, így tehát csak a a bankkártyánk adatait kell megadnunk, s az összeget már le is vonják. Ha azonban ezt a megldást nem preferáljuk, akkor még mindig van lehetőségünk banki átutalással megfizetni az összeget. Ez történhet az internetbankon vagy a mobilbankon keresztül, ugyanakkor a legközelebbi bankifiókban személyesen is intézhetjük. Ha pedig a tranzakció sikeres, akkor azonnal kapjuk is a visszaigazoló e-mailt. Ebben az e-mailben tájékoztatnak arról, hogy a szerződéskötés sikeres volt, továbbá itt kapjuk meg a biztosítási kötvényünket is, amit akár kinyomtathatunk, akár online tárolhatunk.

Mi lehet az oka annak, hogy nem kaptuk meg az e-mailt?

Több oka is lehet annak, hogy megkötöttünk a biztosítást, azonban nem kaptuk meg a visszaigazoló e-mailt. Először is fontos leszögezni, hogy amennyiben mindent jól csináltunk, akkor bizonyos, hogy a társaság kiküldi a visszaigazoló e-mailt. Ha azonban ezt nem kaptuk meg, akkor az alábbi okok állhatnak a háttérben:

  • a biztosító elküldte a visszaigazoló e-mailt, azonban a levelező rendszerünk a spam mappába tette. Az első dolgunk mindenképpen az legyen, hogy megnézzük a spam mappát!
  • az adatok beírása során véletlenül rossz e-mail címet adtunk meg, vagy elgépeltük azt,
  • a biztosítás megkötése során egy-két mezőt elfelejtettünk kitölteni, így tehát a kitöltés nem volt teljes. Ha nem teljes a kitöltés, akkor a biztosítás megkötése sikertelen.

Semmiképpen ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a biztosítást csak és kizárólag az utazás megkezdése előtt lehet megkötni. A megkötés idejében még mindenképpen Magyarországon kell tartózkodnunk, s meg kell adnunk az útlevelünk számát. Azt is jegyezzük meg, hogy csak magyarországi lakosok köthetnek utasbiztosítást, külföldön élő magyarok és külföldön dolgozók nem vehetik igénybe ezen szolgáltatásokat.

Az utasbiztosítás kiválasztása

Weboldalunkon ugyanazon célország és ugyanazon célkitűzés esetében is más-más csomagok közül válogathatunk. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a csomagok tartalmát, fedezeteit, limitjeit alaposan hasonlítsuk össze egymással, és ennek alapján hozzuk meg azt a döntést, ami ár-érték arányban a legkedvezőbb számunkra. Minden csomag tartalmazza az orvosi ellátások költségeit, a balesetbiztosítást, valamint a poggyászbiztosítást, a kérdés azonban az, hogy melyik csomag milyen maximális limitet szabott meg az egyes szempontoknál, és hogy milyen extra szolgáltatásokkal toldották meg.

Bár erről nagyon sok nyaraló megfeledkezik, de a legfontosabb szempont a biztosítás kiválasztásakor az kell, hogy legyen, hogy baleset, orvosi ellátás esetében milyen limitet határoz meg a kártérítésre az adott csomag. Mi ugyanis itthon hozzászoktunk az ingyenes ellátáshoz, ha azonban külföldre utazunk, és kórházba kerülünk, bizony jelentős összegek szerepelhetnek a számlán. Különösen igaz ez az Egyesült Államokra, ahol a magánellátás miatt akár évtizedekre is adósságba verhetjük a családot, ha saját zsebünkből kell kifizetnünk a kezeléseinket. Éppen ezért mérlegeljünk jól, és vegyük figyelembe, hogy hová utazunk. Ha egy közelebbi, európai országba készülünk, akkor elegendő lehet, ha az orvosi költségekre legfeljebb 2-3 millió forintos limitet szabnak meg. Ha azonban a tengeren túlra, például Amerikába utazunk, ez az összeg komolyabb baj esetében édes kevés lesz. Ezért olyan csomagot válasszunk, ahol legalább 20-30 millió forint a limit, de ha bölcsebbek vagyunk, ezt az összeget feljebb visszük 100-150 millió forintra, vagy akár limit nélküli szintig.

Fontos, hogy ne csak ár alapján válasszunk biztosítást, hanem érték alapján is! Egy jobb biztosítás például nemcsak a kötelező baleset-, orvosi- és poggyászbiztosítást tudja felmutatni, hanem többek között jogvédelmi biztosítást is nyújt. Ez azt jelenti, hogy ha bajba kerülünk külföldön, akkor az ügyvédi díjakat, a szakértői díjakat és az óvadék összegét fedezi a biztosító. Emellett számos egyéb extra feltétellel is számolhatunk. Ilyen például az, ha a gyermekünkkel utazunk, mi magunk megbetegszünk és azonnali kórházi szállításra szorulunk, akkor a gyermekünket hazaszállítják. Ennek a költségeit – ha olyan biztosítást kötöttünk – állja a biztosító.

Értelemszerűen a több szolgáltatást nyújtó és nagyobb limitekkel dolgozó csomagok drágábbak, azonban érdemes átgondolni, hogy néhány ezer vagy tízezer forint ráköltéssel akár többmillió vagy többtízmillió forintot tarthatunk meg a zsebünkben.