Barion Pixel
Biztosítás síelésre

Biztosítás síelésre

Legyen az utazás célja bármi, nem érdemes úgy nyaralni indulni, hogy nem kötünk magunknak biztosítást. Nincs is ugyanis annál kiszolgáltatottabb helyzet, hogy távol vagyunk a családunktól, az otthonunktól, távol vagyunk az általunk ismert orvosoktól és kórházaktól, az anyanyelvünktől, és ilyenkor történik velünk valami.

Ha külföldön betegszünk meg vagy szenvedünk balesetet, akkor bizony a kórházi költségeket nekünk kell állnunk, saját zsebből kell kifizetnünk. Az persze fontos kérdés, hogy van-e annyi pénz a zsebünkben, amennyibe az ellátás került, illetve hogy a nyaralás további részére marad-e pénzünk. Éppen ezért semmilyen helyzetben nem éri meg kockáztatni: kössünk utasbiztosítást, és legyünk az egész nyaralás során nyugodtak, hogy ha valami baj történne is velünk, biztos kezekben leszünk.

Online kötéshez kattintson ide!

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a biztosítás megkötése fokozottabban ajánlottabb; sőt, akár azt is mondhatjuk, hogy enélkül semmiképpen nem érdemes útnak indulni. Ilyen helyzetek közé tartoznak az olyan sportok, mint a síelés, a snowboard és a hegymászás. Ilyenkor sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy valami bajunk esik. Míg ugyanis egy tengerparti nyaralásra készülünk, legfeljebb attól tarthatunk, hogy ellopják a kameránkat vagy belelépünk egy tengeri sünbe. Ha azonban síelni megyünk, bizony sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy balesetet szenvedünk: összeütközünk egy másik sportolóval, belénk rohannak, rosszul esünk... stb. Éppen ezért ha síelni megyünk, semmiképpen ne sajnáljuk a pénzt a biztosításra, hiszen komoly pénzeket őrizhetünk így meg a zsebünkben.

Speciális igények, speciális biztosítás!

Ha síelni vagy snowboardozni megyünk, sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy balesetet szenvedünk. Ha egy tengerparti kiruccanásra készülünk, legfeljebb attól kell tartanunk, hogy belelépünk egy tengeri sünbe, városnézés eseténben pedig leginkább az értékeink miatt kell aggódnunk. Ezzel szemben ha sportolni – így többek között síelni – indulunk, akkor bizony már a saját testi épségünk miatt is aggódnunk kell, hiszen a sérülés kockázata nagyobb, és nagyobb a valószínűsége annak is, hogy kórházi ellátásra fogunk szorulni.

Mennyiben kínál többet egy síbiztosítás az alapcsomagnál?

Az alapcsomag leginkább kevesebb kockázattal járó utakra lett tervezve: biztosítják a poggyászt, fedezetet adnak az ellopott kamerára, telefonra, fizetik a lekésett csatlakozást, betegség vagy baleset esetében bizonyos összegig állják a kezeléseket... stb. Ha síelni indulunk, akkor értelemszerűen ennél több védelemre van szükségünk, hiszen több kockázatot vállalunk. Nézzük meg, milyen extra szolgáltatásokat nyújt egy ilyen biztosítás az alapcsomaggal szemben:

  • a csomag tartalmazza az esetleges helikopteres mentés költségeit,
  • a csomagban fedezetet vállal a biztosító meghiúsult sítanfolyamra, síbérlésre,
  • amennyiben sífelszerelésünk az út során eltűnik, ellopják vagy megsérül, akkor ennek pótlását fedezi a biztosító,
  • amennyiben balesetet szenvedünk vagy megbetegszünk, akkor a kórházi ellátás és a gyógyszerek költségeit fedezi a biztosító.

A fent felsorolt pontok közül különös figyelmet érdemel a sífelszerelésünk biztosítása. Erre a lehetőségre ugyanis kevesen gondolnak, holott ezeknek ára akár többhavi fizetés is lehet. Ha tehát utazás közben elkallódik vagy megsérül a felszerelésünk, netán valaki ellopja, akkor az egész utunk fuccsba is mehet, hiszen megfelelő felszerelés nélkül nem lehet síelni. A felszerelésünk pótlását – amennyiben olyan csomagot választunk, amely erre kiterjed – fedezi a biztosító, így tehát nekünk nem kell amiatt aggódnunk, hogy mi lesz velünk abban az esetben, ha eltűnik a felszerelés.

A síbiztosítás megkötése semmivel sem bonyolultabb az alapbiztosítás megkötésénél, azonban jóval körültekintőbbeknek kell lennünk! Az utazási célnál a síelést jelöljük be, ezt követően pedig válogassuk össze, hogy pontosan milyen feltételeknek kell érvényesülniük a biztosításban. Akkor sem kell kétségbe esni, hogy hirtelen ötletből indulnánk síelni, és már kevés időnk maradt az ügyintézésre, hiszen akár az utazás napján is meg lehet kötni a biztosítást. A fontos csupán az, hogy az utazás megkezdése előtt kössük meg!

Miért kerül többe a síbiztosítás?

A biztosítótársaságok kockázatalapú tevékenységet folytatnak. Ez azt jelenti, hogy mielőtt szerződést kötnének valakivel, mérlegelik azt, hogy vajon a szerződő veszélybe fog-e kerülni. Értelemszerűen a biztosító célja is az, hogy több legyen a bevétele, mint a kiadása, azaz ha valaki nagyobb nagyobb veszélybe sodorja magát az utazása során, azzal a biztosító nagyobb kockázatot vállal, hiszen esélyesebb, hogy majd fizetni kell a kárai után. Ha a tengerparton szeretnénk süttetni a hasunkat, akkor kicsi rá az esély, hogy valami bajunk esik. Amennyiben azonban extrém sportolni indulunk vagy síelni, akkor bizony komoly a kockázata annak, hogy sérülést szenvedünk és orvosi ellátásra szorulunk majd. Éppen ezért ha ilyen céllal indulunk külföldre, mindenképpen kössünk kifejezetten sportolásra biztosítást, hiszen a kórházi és a gyógyszeres költségek nagyon magasak lehetnek, amelyeket nem is biztos, hogy zsebből ki tudnánk fizetni. Ugyanakkor velünk a biztosító is nagyobb kockázatot vállal, éppen ezért a biztosítás díja magasabb lesz. Nem kell azonban teljesen kétségbe esnünk, ugyanis csupán párezer forinttal fog többe kerülni az ilyen jellegű biztosítás annál, mintha városnézésre vagy tengerparti nyaralásra indulnánk. Ez a minimálisan magasabb összeg azonban szó szerint életmentő lehet, ha bekövetkezik a baj.

Legyünk körültekintők a biztosítás megválasztásánál!

Nemcsak akkor kell drágább biztosítást kötünk, ha síleni indulunk. Minden olyan tevékenység esetében jobban be kell magunkat biztosítani, amikor nagyobb veszélybe sodródunk. Így tehát ha hegymászásra, siklóernyőzésre, teljesítménytúrára vagy búvárkodásra indulnánk, bizonyosodjunk meg arról, hogy a biztosításunk minden lehetséges problémát, balesetet fedez. Ezzel ugyanis jelentősen nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, és ha bekövetkezne a baj, akkor akár az életünket is köszönhetjük annak, hogy párezer forinttal többet fizettünk a biztosítás megkötésekor.