Barion Pixel
Így kerülhetjük el a büntetést

Így kerülhetjük el a büntetést

Mi a teendő, ha megbüntettek jogosulatlan úthasználat miatt? Sokan indulnak útnak belföldön vagy külföldre, akár az év többi részében ritkán járt útvonalakon is. A megszokott napi rutin elhagyásával olykor hibázhatunk, így a matricavásárlás során is becsúszhat néhány olyan hiba, amelyek később bírsághoz vagy egyébként elkerülhető ügyintézéshez vezetnek.

Cikkünkben összegyűjtöttük a tipikus felhasználói tévesztéseket , hogy minél könnyebben elkerülhessük őket, illetve azt, hogy mi a teendőnk, ha már megtörtént a baj és megbüntettek. Bizonyos esetekben akár ügyintézési díj fizetése nélkül is korrigálhatjuk a hibát!

Alapvető tudnivaló, hogy hazánkban a díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz még a felhajtás előtt meg kell vásárolnunk az e-matricát. Amennyiben tévedésből hajtottunk fel a díjköteles úthálózatra, egy újabb keletű szabály lehetővé teszi a jóhiszemű autósoknak, hogy a felhajtástól számítva legfeljebb 60 percen belül megvásároljuk az úthasználati jogosultságunkat.

A figyelmetlen autósok életét leginkább megkeserítő tipikus tévesztéseket az alábbiakban foglaltuk össze.

Vettem matricát, mégis megbüntettek!

Reklamáció előtt érdemes a pótdíjazás adatait összevetni az autópályamatrica-vásárlás során kapott visszaigazolással, szelvénnyel, e-maillel. Tapasztalatunk szerint a legtöbb esetben könnyen megállapítható a bírságolás oka.

Téves díjkategória módosítása
Téves díjkategóriával vásárolt matrica esetén a jogosultság érvényességi időtartamán belül lehetőség van a díjkategóriát a megfelelő díjkülönbözet megfizetése/visszaigénylése mellett a díjrendeletben meghatározott helyes kategóriára módosítani.

Rendszámelírás korrigálása (3 karakter erejéig)
Legfeljebb 3 karakter eltérésig a téves rendszám miatt kapott pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül lehetséges a helyes rendszám rögzítése. A 0 (nulla) és az O karakterek felcserélése esetén nem kell illetéket fizetni.

Téves felségjel korrekciója
A pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül lehetőség van a helyes felségjel rögzítésére.

Megyei matrica büntetése
Megbüntetik, ha egy adott megyére vonatkozó éves jogosultsággal rendelkezik, azonban nem a rendeletben meghatározott csomópontok között használja, azaz már egy másik megye díjköteles úthálózatán közlekedik.

A figyelmetlen, ugyanakkor jóhiszemű autósok számára jelenthet segítséget, hogy az e-Autópályamatrica portálon vásárolt autópálya matricák esetében az üzemeltető Biorobotok Informatikai és Adatfeldolgozási Kft. Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművek esetében átvállalja a tévesztés (téves díjkategória, rendszámelírás, téves felségjel) korrigálásáért befizetendő ügyintézési díjat. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati szolgáltatásaként igénybe vehető korrekciók ügyintézési díja egységesen 1470 Ft.

A vásárló tehát saját maga veszi igénybe a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati szolgáltatásait, rendezi a díjat, amit a Biorobotok Informatikai és Adatfeldolgozási Kft. utólag megtérít a díj megfizetését igazoló bizonylat alapján.

Megbüntettek?

Az autópály matrica terén pótdíjazással, büntetésekkel kapcsolatban kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az illetékes. Ügyfélszolgálati telefonszámuk: +36-36-587-500 (vonalas telefonszám, Heves megye körzet).

Többször is használtam az autópályát - mennyi büntetést kapok?
Jogosulatlan úthasználat miatt rendszámonként egy naptári napon belül legfeljebb egyszer büntethetnek meg. Amennyiben az érvényes matrica nélkül közlekedő jármű rövid terjedelmű úthasználata időben átnyúlt a naptári napon (vagyis az éjfél előtt megkezdett út éjfél után ért véget), azonban a jogosulatlan úthasználat első és utolsó észlelése között legfeljebb 60 perc telt, csak egy pótdíjat szabnak ki.

Pótdíjfizetés helyett éves matrica vásárlása utólag
Népszerű intézkedés: 2021-es bevezetése óta a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak éves országos matrica megvásárlásával. Az úthasználók dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos autópálya matricát. A pótdíjmaximalizálás a többször hibázó, de önkéntes teljesítésre hajlandó közlekedők számára biztosít az akár tucatnyi pótdíj megfizetésénél olcsóbb alternatívát.

Pótdíj összege
Jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie. Az ITM-rendelet értelmében az automatikus inflációkövetés alkalmazása bevezetésre kerül a pótdíj és a pótdíjkülönbözet esetében is. Pótdíjkölönbözet akkor fizetendő, ha a szükségestől eltérő kategóriára rendelkezünk matricával, pl. D2-es helyett D1-es matricát vettünk meg. A jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíj és pótdíjkülönbözet aktuális mértéke ide kattintva tekinthető meg.

Pótdíj befizetése, határidő
A pótdíjat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szedi be, ennek során az általa igénybe vett közreműködő szervezet jogosult a pótdíj behajtásával kapcsolatban felmerülő igazolt költségét is érvényesíteni. Elektronikus, vagy helyszíni ellenőrzés alatt is szabhatnak ki pótdíjat. A pótdíjat a kézbesített fizetési felszólítás kézhezvételét követően bármelyik ügyfélszolgálati irodában, postai készpénzátutalási megbízással (ez a sárga csekkes befizetés), illetve banki átutalásos úton lehet kifizetni. A fizetési határidőt, ami alapesetben 60 nap, a pótdíjfizetésre felszólító levél kézhezvételétől számítják.

Pótdíjmaximalizálás - kérnünk kell
Több pótdíjfizetési felszólítás érkezése esetén az első fizetési felszólítás kézhezvételét követő 75 napon belül a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vagy közreműködő partnere ügyfélszolgálati irodájában, vagy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. által biztosított egyéb módon kérheti a tartozása maximalizálását legfeljebb két alap pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. A pótdíjmaximalizálásba a kérelem alapjául szolgáló pótdíjeset és az azt követően keletkezett pótdíjak vonhatók be, ezért ha több felszólítást kapott, célszerű az első felszólítás kézhezvételét követő 75 napon belül intézkedni, hogy mindegyik pótdíjat bevonhassa a pótdíjmaximalizálás kedvezményébe. Amennyiben nem a tulajdonos vagy az üzembentartó jár el, magánszemély esetén meghatalmazásra, jogi személy esetén cégszerű meghatalmazásra van szükség az igénylés benyújtásához. Aláírásra jogosult személy eljárása esetén ehhez az aláírási címpéldányt is be kell mutatni. A kérelmet írásban (papír alapon vagy email-ben) kell eljuttatni a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. levelezési/email címére vagy személyesen előadni az ügyfélszolgálati irodák bármelyikében. A tulajdonos vagy üzembentartó naptári évenként több alkalommal is élhet a pótdíjmaximalizálás lehetőségével. A kérelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. 30 napon belül bírálja el és a döntésről értesítést küld. A maximalizált, azaz két alap pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegének hiánytalan megfizetésére a döntés kézbesítését követő 30 nap áll rendelkezésre.

Külföldi felségjelű járművek pótdíjazása
Tartsuk észben, ha például külföldön élünk és külföldi felségjelű gépjárművel rendelkezünk: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a külföldi felségjelű járművekre kirótt pótdíjak összegét külföldi partnerirodái segítségével szedi be. Ezért a büntetési tétel mellett komoly többletköltséggel kell számolnunk az ügyintézés során (adatlekérési, postai, kommunikációs, ügyviteli, inkasszós és esetenként peres költségek). A külföldi felségjelű járművek pótdíjainak ügyintézésével kapcsolatban a tulajdonos vagy üzembentartó a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t vagy ügyfélszolgálati irodáit is felkeresheti. Azonban tudni kell, hogy közvetlenül megfizetett pótdíjak esetében sem mentesülünk a közreműködés során felmerült költségek rendezése alól, amely költségek érvényesítésére a behajtásra szerződött gazdasági társaságok nyújthatnak be igényt.