Információ

Az e-matricákat a díjköteles szakaszra felhajtás előtt kell megvásárolni; a matrica utólagos megvétele visszamenőleges úthasználati jogosultságot nem jelent, így ez utóbbi jogosulatlan úthasználatnak minősül, és pótdíjfizetési kötelezettséggel jár.

Hol lett fizetős az úthálózat?

A fizetős utak megyékre bontott térképes listája ide kattintva érhető el.

 • 10 napos autópálya-matrica

A matrica 10 egymást követő naptári napra – a vásárló által megjelölt kezdő- és további 9 napra – érvényes, a 10. nap 24. órájáig.

 • Havi autópálya-matrica

A matrica a vásárló által megjelölt kezdőnaptól a következő hónap azonos napján 24 óráig érvényes; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napját kell figyelembe venni.

 • Éves autópálya-matrica

Az év első napjától a következő év január 31. napjának 24. órájáig érvényes, és csak vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogot, visszamenőlegesen nem.

 • Összevont havi matricák

Az összevont matricák (azaz 2, 3, 4, 5 vagy 6 havi matrica együttes megrendelése) az éves matrica kényelmét biztosítják, hiszen egyszerre több havi úthasználati joghoz juthat. A megoldás egyben költségtakarékos is, hiszen a félévi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít, illetve az 1 havi kényelmi díjaknak csupán a felét kell kifizetni. Az összevont matricák vásárlásánál fordítson kiemelt figyelmet a rendszám ellenőrzésére, ugyanis a rendszámátírás díját ez esetben is meg kell fizetnie. Az átírási díj összege matricánként és karakterenként 1470 Ft.

Járműkategóriák

Az adott gépjármű a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján meghatározott, a gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegértéke alapján kerül be valamelyik járműkategóriába. A különböző kategóriák számára vásárolt matrica költségei különbözhetnek.

 • D1 motoros kategória

A motorkerékpárosok a D1 kategória árának feléért juthatnak 4 napos úthasználati jogosultsághoz. Hosszabb időtartamra a motorkerékpárosoknak is a D1 kategóriás matricát kell megvenniük.

 • D1 kategória

Ebbe a kategóriába tartozik a motorkerékpár, illetve a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, – a személygépkocsi vezetőjét is beleértve – legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak vontatmánya.

 • D2 kategória

A D2 kategóriába tartozik a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, amely 7 főnél több személy szállítására alkalmas, valamint a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi és lakóautó.

 • B2 kategória

Az autóbuszok tartoznak ebbe a kategóriába.

 • U kategória

Ebbe a kategóriába tartozik a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó jármű vontatmánya, amelyhez a matricát a vontatmány rendszámára kell megvásárolni.

Fizetési megoldások

Többféle fizetési megoldásunknak köszönhetően kényelmesen és gyorsan kiegyenlítheti a szolgáltatás díját. Kérjük, ne feledje, hogy a díjköteles útszakaszok használatára csak a sikeres matricavásárlás (azaz a matrica sorszáma) visszaigazolásának birtokában jogosult.

 • Bankkártyás fizetés

Bankkártyával percek alatt kifizetheti a megvásárolni kívánt matricát. A fizetés az OTP Bank biztonságos bankkártya-elfogadó oldalán keresztül történik. A rendszer minden internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad. A sikeres fizetést követően az autópálya-matrica érvényesítése azonnal megtörténik. Az OTP Bank felületén megadott kártyaadatokat kizárólag az OTP Bank látja és kezeli. Részletesebb tájékoztatásért kattintson ide!

 • Átutalásos fizetés (hamarosan!)

Oldalunkon hamarosan bármelyik online bankból történő átutalással fizethet. Az utaláshoz szükséges adatokat a rendszer a megrendelési folyamat végén adja meg. A matrica érvényesítése nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg számlánkra való beérkezésekor történik. Az OTP, BB, CIB, MKB bankból történő utalás esetén az összeg munkanapokon 07.00 és 17.30 között akár 10 perc alatt megérkezhet. Más időpontban indított utalások rendszerint a következő munkanapon, egyéb bankokból történő utalások pedig 1-2 munkanap alatt érkeznek meg. Kérjük, e fizetési mód kiválasztásánál mindig vegye figyelembe az utalás átfutási idejét.

A matricák az alábbi kényelmi díj megfizetése melett vásárolhatóak meg oldalunkon:

D1 - heti: 190 Ft, D1 - havi: 190 Ft, D1 - éves: 1420 Ft, D1 - MOTOR: 190 Ft, D2 - heti: 220 Ft, D2 - havi: 330 Ft, D2 - éves: 1420 Ft, B2 - heti: 390 Ft, B2 - havi: 540 Ft, B2 - éves: 5990 Ft, U - 10 napos: 190 Ft, U - havi: 190 Ft, U - éves: 1290 Ft, D1 - megyei: 230 Ft, D2 - megyei: 330 Ft, B2 - megyei: 540 Ft, U - megyei: 190 Ft

Ellenőrzés

A díjköteles útszakaszokra csak érvényes matricával szabad behajtani. Az úthasználati díj megfizetése a fizetős útszakaszok bármely pontján, a gépjármű megállítása nélkül ellenőrizhető. Az ellenőrző szelvényt (vagy internetes vásárlás esetén a sikeres vásárlás után kapott, a matrica sorszámát tartalmazó kinyomtatott e-mailt) az érvényesség időtartama alatt tartsa a járműben, és lejárat után egy évig őrizze meg. Matricavásárláskor a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot; ahhoz érvényes matricasorszámra van szükség.

Jogosulatlan úthasználat

Amennyiben a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően. Az úthasználattal és a matricákkal kapcsolatos problémák esetén forduljon a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatához.

 

Vásárlás