Dugódíj, Budapest-matrica

A dugódíj a nagyobb városok belvárosi részét hivatott védeni a hatalmas forgalomtól. A világ más részein már léteznek ilyen zónák ugyanebből a célból.

A terület, mely érintett lesz Budapesten, várhatóan néhány négyzetkilométer. A tervezett „mag”, ahol kötelezően fizetendő dugódíj lesz, térképen már megnézhető.

Az előzetes terveknek megfelelően a védett zóna Budapesten egy, vagy két terület lenne. A Margit körúttól dél felé (Budán) az Alkotás utca keleti irányában egészen az Október 23. utca térségéig. A pesti oldalon a védett zóna a kiskörúton belüli területet érintené.

A fizetés módjáról, az esetleges díjmentes időszakokról, még nincsenek információk. Mint ahogya arról sem, hogy ünnepnapokon, vagy azok közelében, illetve a turisták által kedvelt időszakokban lesz-e felmentés a fizetés alól, illetve, hogy a zónában élő emberek kapnak-e kedvezményt, vagy mentességet.

A Budapest matrica ára

A matricák áráról nemzetközi példákból lehet következtetni. Van ország, ahol kategória szerint fizetnek az autósok, van viszont olyan hely is például Anglia, ahol a fővárosban egységes díjat kell megfizetni.

Minden valószínűség szerint hazánkban is az egységes napidíj kerül majd bevezetésre, hiszen ez olyan megoldás, mely a legegyszerűbben ellenőrizhető. Az ún. Budapest matrica árát illetően nagy valószínűség szerint ezer forint alatti összegre számíthatunk. Várhatóan lesz éves matrica is, mely az ott lakók, illetve a Budapestre naponta ingázók számára jelenthet könnyítést. Az éves matrica összege egyébként –információk szerint - a százezer forintot is elérheti, vagy meg is haladhatja.

A környezetszennyezés erőteljes csökkenése, és a gyorsabb forgalom lesz a várható eredmény Budapesten a dugódíj bevezetésével. Az államnak egy hasznos bevételi forrás, mely a tömegközlekedés fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez biztosíthat szükséges anyagi hátteret.