Barion Pixel
Autópálya matrica vásárlás utólag?

Autópálya matrica vásárlás utólag?

Kevesen tudják még mindig, pedig már négy éve, hogy 60 perces türelmi időt vezettek be hazai matricarendszerben, ami azt jelenti, hogy a felhajtástól számított 1 órán belül nem szabnak ki pótdíjat. Így még van idő utólag megvásárolni a matricát.

Mire figyeljünk? Ha díjköteles gyorsforgalmi útra hajtva jövünk rá, hogy járművünk nem rendelkezik érvényes e-matricával, ne essünk pánikba. Biztonságosan álljon meg a legközelebbi lehetőségnél (semmi esetre sem a leállósávban, ami életveszélyes), és akár online oldalunkon, a https://e-autopalyamatrica.hu felületén, akár személyesen egy benzinkúton vegye meg a szükséges pályamatricát.

Jogosulatlan úthasztnálatról beszélünk, ha a jármű nem rendelkezik érvényes e-matricával a díjköteles úton haladáskor; ha nem a jármű díjkategóriájának megfelelően váltották meg az e-matricát (pl. egy 7-nél több személy szállítására alkalmas személygépkocsira D1-es jogosultságot vásároltak D2 helyett); ha az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésen szereplő rendszám nem egyezik a jármű tényleges rendszámával; ha az e-matrica érvényességi ideje lejárt, vagy még nem kezdődött meg; ha az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésen szereplő felségjel eltér a jármű rendszámán szereplőtől; ha egy adott megyére vásárolt matricával rendelkező jármű egy másik megye díjköteles úthálózatát is használja.

A NÚSZ tájékoztatása szerint már a bevezetés évében, 2018-ban több mint 650 ezer, 2019-ben bő 610 ezer, 2020-ban majdnem 430 ezer, a tavalyi év során pedig ismét valamivel több mint 600 ezer közlekedő tudott élni – akár többször is – a lehetőséggel. Bevezetése óta közel 3 millió alkalommal vásároltak utólag, de 60 percen belül autópálya-matricát az autósok.

A vonatkozó szabályozás alapján Magyarországon az úthasználati jogosultságot alapvetően a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni. A 60 perces türelmi idő többek között azoknak a jóhiszemű úthasználóknak jelent segítséget, akik véletlenül tévednek fel a fizetős autópályákra, autóutakra, eltévesztik megyei e-matricájuk határát, vagy – mivel ritkábban használják a díjköteles szakaszokat – egyszerűen megfeledkeznek az e-matrica-vásárlás szükségességéről.