Barion Pixel
Európai utazási korlátozások 2022 nyarán

Európai utazási korlátozások 2022 nyarán

A COVID19 árnyékában beinduló 2022-es üdülési szezonban számos honfitársunk utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton hol és milyen korlátozások vannak még érvényben.

Honfitársaink legkedveltebb nyári úticéljain, Horvátországban, Olaszországban és Görögországban megszűntek a beutazási korlátozások, és már oltási igazolványt sem kell bemutatni a turistákmak, maszk azonban még jó, ha van nálunk. Az Európai Unió repülőterein már nem kötelező a maszkhasználat, a repülőjáratokon sem, de az egyes légitársaságok ennél szigorúbb feltételeket megállapíthatnak, erre legyünk figyelemmel.

A legkedveltebb úticélok:

A szomszédos Ausztriába mindenképpen vigyünk FFP-2 maszkot is, mert bár általánosságban véve megszűntek a korlátozások, bizonyos közterületeken szigorúbb szabályok érvényben maradtak, például ha tömegközlekedési eszközre szállunk vagy orvoshoz megyünk, kórházba kerülünk, továbbra is maszkot kell felvenni.

KIEMELT AJÁNLAT: utasbiztosítás 15% kedvezménnyel, COVID19-fedezettel (online kötés)

Görögországba korlátozások nélkül beutazhatunk, immár oltási igazolás nélkül. Ott szeptemberig érvényesek ezen a rendelkezések. Ausztriához hasonlóan maszk mindenképpen legyen nálunk, egészségügyi intézmények egy részében ezt még kérik.

Népszerű tengerparti célpont Bulgária tengerpartja a magyarok körében, ott küldő országtól függ az, hogy kell-e védettségi igazolás, szerencsére a magyar állampolgárok szabadon beutaznak Bulgáriában és sem előzetes regisztráció, sem oltási igazolás bemutatása nem szükséges.

Szinten kedvelt célpont Olaszország, itt még szükséges a maszk viselése, illetve nemrégiben törölték csak el a regisztrációs kötelezettséget. Alig több, mint egy hónapja még a szabadtéri éttermekben is kértek oltási igazolást. Ügyeljünk rá, hogy a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézményekben továbbra is él a maszkviselési kötelezettség.

A legkedveltebb magyar üdülési célpont kétségkívül Horvátország. Itt sem oltási igazolvány, sem előzetes regisztráció, sem teszt nem kell, a maszkot sem kell viselni.

Érdemes azonban maszkot csomagolni, mert a lazításokat bármikor követheti szigorítás, ami 1-2 hetes ott-tartózkodás esetén már kellemetlen helyzetbe hozhat minket.