Barion Pixel
Idén december 1-jétől indul az elővásárlás

Idén december 1-jétől indul az elővásárlás

Idén 2021. december 1-jétől megvásárolhatóak elővételben az éves országos és éves megyei e-matricák a 2021-es évre.

A néhány éves múltra visszatekintő kényelmi szolgáltatás idén az év teljes utolsó hónapjában elérhető: 2021. december 1-jétől, akár egy hónappal az érvényességi idő kezdete előtt beszerezhetőek a 2021-as országos éves és megyei e-matricák. Fontos tudnivaló azoban, hogy az elővételben megvásárolt éves e-matricák 2022. január 1-től érvényesek egészen 2023. január 31-e éjfélig.

Amennyiben online vásárolja meg autópályamatricáját, garantáltan elkerülheti a sorban állást, a felesleges várakozást. Mindössze néhány kattintással könnyen és gyorsan, biztonságos online fizetéssel megvásárolhatja, a sikeres vásárlást követően pedig egy az e-matrica sorszámát is tartalmazó e-mailt küldünk a tranzakcióról. Ezt a visszaigazoló e-mailt nem szükséges kinyomtatni, de mindenképpen fontos megőrizni az érvényességet követő két évben.

Az autópálya-matricák árai 2022-ben inflációkövetéssel drágulnak: a KSH által augusztusban mért infláció 4,9 százalék volt, így a D1 kategóriába tartozó autósok tíznapos matricája a 3640 helyett jövőre 3820 forintba kerül majd, míg a havi e-matrica díja 4970-ről 5210 forintra emelkedik. A D1, D2 és U kategóriás éves matricáért 44 660 helyett 46 850 forintot kell majd fizetni 2022. január elsejétől. A megyei matricák ára 5200-ról 5450 forintra emelkedik.

Az elővásárolt matricákhoz köthető további előny, hogy ezáltal a matricák akár ajándékba is adhatók, vagy céges felhasználók esetén még ebben az évben költségelhetők.

Az éves országos autópályamatricát elnevezésének megfelelően az ország összes fizetős útszakaszán használhatjuk, nem kell külön még megyei matricát is vásárolni. Ezzel szemben az éves megyei matrica csak az adott megye összes fizetős útszakaszán érvényes. Érdemes tehát vásárlás előtt saját utazási szokásaink alapján végiggondolni, hogy melyik matrica éri meg a legjobban.

A gépjármű díjkategóriáját a forgalmi engedélyben, vagy egyéb járműokmányban a hatósági bejegyzések (járműkategória, megengedett legnagyobb össztömeg, szállítható személyek száma) alapján kell meghatározni. U díjkategória: a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmánya. A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes e-matricával lehet igénybe venni, aminek a beszerzéséről még a felhajtás előtt gondoskodni kell. Ha ez nem történt meg, az e-matrica megváltását sürgősen, a díjköteles úthálózatra való felhajtástól számított 60 percen belül pótolni kell.