Autópálya matrica kategóriák 2017-ben

Az autópályák díjazását illetően több változást is bevezettek ebben az évben. Bemutatjuk a 2017-es kategóriákat, ezzel segítve az Ön számára legmegfelelőbb vásárlást.

A díjköteles úthálózatokra matricát kell vásárolni a motorkerékpárok és a személyautók számára. Ezek mellett a használati díjas kategóriába tartoznak a maximum 3,5 tonnás járművek, pl. a teherautó és busz. Mindezek vontatmányaira minden esetben külön vignetta vásárolandó. A fizetendő összeg minden esetben a jármű kategóriájától függ. Ennek értékét egyszerűen megállapíthatjuk a forgalmi engedélyben szereplő bejegyzések alapján. A jármű súlyát és a szállítható utasok számát figyelembe véve meghatározhatjuk, hogy milyen matricára van szükségünk, hogy a díjköteles utakat használhassuk.

Az egyes kategóriák

D1 kategória - A motorkerékpárok és mindazok a járművek, amelyek még a vontatmánnyal együtt sem haladják meg a 3,5 tonnás össztömeget, azokat a D1 kategóriába sorolhatjuk. Emellett ide tartoznak azok a gépjárművek is, amelyek hét személynél nem szállítanak több utast.

D2 kategória - Minden olyan jármű, amiben több mint hét személy utazhat, de az össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnás súlyt, azok D2-nek számítanak. Továbbá ide sorolhatjuk a kisteherautókat és a lakóautókat is.

B2 kategória - A buszok kategóriája.

U kategória – A többi kategóriába tartozó járművek egyes vontatmányai az U kategóriába tartoznak. Ehhez minden esetben a vontatmány – semmiképp nem a jármű – rendszáma alapján kell megvásárolni a matricát.

 

Vásárlás