Az autópálya matrica díjfizetés ellenőrzése

Mire érdemes odafigyelni, mik a leggyakoribb hibák, hogyan zajlik az ellenőrzés? Ezekre a fontos kérdésekre az alábbiakban igyekszünk választ adni.

Az ellenőrzés

Az autópálya ellenőrzésnek három lehetséges módja van. Egyrészt előfordulhat szúrópróba szerűen, amelynek során út közben megállítják az autót és ellenőrzik a jogosultságot igazoló dokumentumokat. Másrészt mobil vagy fixen kihelyezett eszközökkel is megállapítható az érvényesség.

A díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezet a matrica megvásárlását a forgalmi rendszám és a díjkategória alapján ellenőrzi, ezért a megállítás során az ezeket igazoló dokumentumokat kell átadni. A jogszerű ellenőrző szelvény az elektronikus fizetés esetében a nyugtázó értesítés.

A díjköteles útszakaszon belül akárhol elvégezhetik az ellenőrzést, akár még a hozzá kapcsolódó pihenőkön, illetve a csak innen elérhető csomópontokon is.

Mire figyeljünk az igénylés kitöltésekor?

  • A matricát mindig időben, a fizetős útszakaszra való belépés előtt meg kell vásárolni.
  • Az adatok megadása során minden információ a megfelelő szöveghelyre kerüljön.
  • A rendszám felségjelzése a mérvadó, nem a tulajdonos nemzetisége.
  • Ékezetes karaktereket nem lehet az e-matricán feltüntetni, ezért például az ö betű helyett o használatos. Téves karakterek megadása esetén van lehetőség a korrigálásra, betűnként 1470 Ft ellenében.

Jogosulatlan használat

Amennyiben valaki a megfelelő jogosultság nélkül közlekedik a díjköteles útszakaszokon, akkor jogosulatlan úthasználónak minősül és pótdíjat kell fizetnie.

Ennek okai lehetnek:

  • a matrica alacsonyabb díjkategóriára szól,
  • nem egyezik a rendszám a nyugtázó értesítésben és a valóságban,
  • érvényességi idő lejárt vagy még nem kezdődött el,

ha a felségjel eltér a forgalmi rendszámban szereplő valós jelzéstől.

 

Vásárlás